Soarta lui Assad se decide la Viena. Vor reusi liderii lumii sa ajunga la un compromis?

Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 12:34
4113 citiri
Soarta lui Assad se decide la Viena. Vor reusi liderii lumii sa ajunga la un compromis?
Foto: Wikimedia

Capitala Austriei este locul in care se va decide evolutia razboiului civil din Siria in perioada imediat urmatoare. Principalul punct de pe agenda negocierilor internationale ramane viitorul rol politic al presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Dictatorul sirian nu este prezent la discutiile de la Viena, dar cele doua forte care sustin ramanerea sa la putere, Rusia si Iranul au acceptat sa participle la negocierile pe tema crizei din Siria, arata postul britanic BBC.

Viziune din aer

De altfel, cu exceptia Iranului, care a trimis in ajutorul lui Assad trupele Hezbolah, sesiunea de negocieri pare destinata actorilor care desfasoara operatiuni aeriene in Siria.

La discutii nu participa niciuna dintre taberele care se confrunta la sol: forte guvernamentale, gruparile armate ale Opozitiei, rebeli kurzi sau jihadistii Statului Islamic.

Exista totusi o raza de speranta in criza din Siria in conditiile in care actorii internationali si regionali reusesc sa ajunga la un acord in ceea ce priveste viitorul politic al Siriei.

Anumite evolutii geopolitice din regiune, cum ar fi acordul nuclear incheiat intre Iran si Statele Unite, incurajeaza un deznodamant fericit in cadrul negocierilor.

In acelasi timp, pana si Rusia si-ar putea dori un acord international in privinta Siriei, in conditiile in care implicarea sa militara in razboiul civil din aceasta tara s-ar putea prelungi, cu costuri greu de suportat pentru Moscova.

Fortele europene prezente la discutii isi doresc, de asemenea, o detensionare a situatiei din Siria, in contextul in care razboiul din regiune a aglomerat Uniunea Europene cu valuri continue de refugiati si a permis gruparii teroriste Statul Islamic sa isi largeasca zona de operatiuni.

Solutie politica

Cheia discutiilor ramane presedintele Assad, pentru solutionarea conflictului fiind nevoie de o schimbare politica, incluzand organizarea unor alegeri libere si modificarea Constitutiei.

Din acest punct de vedere, fortele militare occidentale, sustinatoare ale ideii de schimbare in Siria, au convenit in cadrul unei intalniri anterioare la Paris sa indulceasca tonul, mai nou Washingtonul si aliatii sai vorbind de o perioada de tranzitie in procesul politic din Siria.

Este posibil ca si aliatii din regiune ai Statelor Unite, Turcia si Arabia Saudita, sa isi schimbe punctul de vedere in aceasta chestiune.

Ministrul de Externe de la Riad a declarat inaintea sesiunii de negocieri ca plecarea lui Assad din fruntea statului este necesara, dar a mentionat ca aceasta va trebui sa se petreaca intr-o perioada de timp stabilita.

Din acest punct de vedere, doar Siria si Iranul sustin ca intervalul care trebuie acordat pana la organizarea unor noi alegeri in Siria trebuie prelungit pana la eliminarea gruparii Statul Islamic de pe teritoriul sirian.

Atat Moscova, cat si Teheranul au mentionat ca ramanerea sau debarcarea lui Assad de la putere ramane o chestiune care trebuie decisa de populatia Siriei si nu de tarile occidentale si aliatii regionali ai acestora.

Inca ramane neclar daca liderii rusi si iranieni se vor arata flexibili din acest punct de vedere, recenta vizita surpriza a lui Assad la Moscova radicand destule semne de intrebare.

Un final fara un rezultat concret al negocierilor nu ar fi surprinzator, dar se poate dovedi periculos pentru situatia geopolitica din intregul Orient Mijlociu.

Oficialii de la Riad au declarat deja ca vin la Viena pentru a vedea daca Rusia si Iranul sunt decise sa se implice serios in procesul de pace din Siria, in caz contrar considerand ca aceste doua tari nu ar mai trebui consultate pe aceasta tema.

Pana si reprezentantii opozitiei siriene au transmis un avertisment conform caruia un esec in negocierile de la Viena ar urma sa duca la o intensificare a conflictului din Siria.

#razboi civil Siria, #negocieri internationale, #Bashar al Assad, #teroristi Statul Islamic, #criza efugiati , #Austria