Banca belgiana KBC ar putea primi ajutor din partea guvernului - Luni, 27 Octombrie 2008, ora 09:52

Luni, 27 Octombrie 2008, ora 09:52
1217 citiri
Banca belgiana KBC ar putea primi ajutor din partea guvernului - Luni, 27 Octombrie 2008, ora 09:52

Anumite decizii vor fi luate in curand in privinta bancii belgiene KBC, care ar urma sa beneficieze de "un mecanism de ajutor public", a spus un secretar de stat in ministerul de finante din Belgia, Bernard Clerfayt, in cadrul unei emisiuni a televiziunii RTBF, informeaza AFP. "Negocierile sunt in curs. Ne indreptam spre un mecanism de ajutor public pentru KBC, asa cum am creat astfel de mecanisme si pentru alte banci", a spus Clerfayt.


"Exista discutii, iar in curand vor fi luate decizii", a mai spus el, precizand ca "in mod sigur" termenul limita pentru anuntul acestor decizii este luni dimineata, la deschiderea burselor.


Totusi, pagina de internet a cotidianului belgian Le Soir relata ca o decizie nu poate fi luata in absenta primului ministru al Belgiei, Yves Leterme, aflat in vizita la Beijing, si ca tranzactionarea titlurilor KBC ar putea fi suspendata luni.


Intrebat daca banca KBC se afla in pragul falimentului, Clerfayt a raspuns "nu".


"Este o problema de lichiditate, ca si alte banci, si nu o problema de solvabilitate", a mai spus oficialul belgian.


"Chiar si in aceasta perioada dificila, KBC are o baza solida de capital si de depozite bancare. In ultimele saptamani, situatia nu s-a modificat", a anuntat vineri grupul, care a admis, totusi, ca ar putea apela la un sistem de garantii de stat pentru a-si spori competitivitatea.


Presa belgiana relateaza ca banca KBC ar fi cerut un ajutor guvernamental de aproximativ 3,5 miliarde euro.


Potrivit cotidianului financiar belgian L'Echo, solutia ar putea consta intr-o injectie de capital, fara ca statul sa intre in actionariatul bancii. "Unul dintre detaliile dezbatute se refera la acordarea dreptului de veto guvernului belgian asupra anumitor decizii", a relatat L'Echo, in editia de duminica.


Titlurile bancii s-au prabusit in ultimele saptamani la bursa din Bruxelles, KBC fiind singura banca importanta din Belgia care nu a beneficiat de sprijinul guvernului sau al unei institutii straine pentru a face fata crizei financiare.