Belgia creste salariile guvernantilor, in plina austeritate

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 15:47
1602 citiri
Belgia creste salariile guvernantilor, in plina austeritate
Guvernul Belgiei

Noul guvern belgian a crescut salariile membrilor sai cu 8%, in pofida promisiunilor de a le scadea cu 5%, in cadrul planului de reducere a cheltuielilor.

Noile salarii ale ministrilor au fost aprobate la o sesiune a cabinetului din 16 decembrie.

Astfel, salariile anuale ale vicepremierului au fost crescute de la 224.000 de euro la 248.000 de euro brut, salariile ministrilor de la 220.000 la 238.000 de euro, iar cele ale secretarilor de stat de la 210.000 la 227.00 de euro.

Nationalistii belgieni si-au exprimat nemultumirea fata de aceasta decizie. Ben Weyts, din formatiunea de opozitie Noua Alianta Flamanda, a spus ca "ministrii nu fac decat sa se imbogateasca singuri, intr-o perioada in care altii trebuie sa faca economii".

Sambata, Belgia a decis sa inghete peste un miliard de euro in cheltuieli, pe parcursul catorva luni, pentru a se conforma cererilor Comisiei Europene.

Potrivit postul de televiziune RTL, guvernul belgian va ingheta 400 de milioane de euro din bugetul cailor ferate. De asemenea, Ministerul Apararii va trebui sa amane achizitia de elicoptere, in urma unei inghetari a creditelor in valoare de 177 de milioane de euro.

Intr-un interviu aparut sambata, guvernatorul bancii centrale belgiene, Luc Coene, a avertizat ca masurile de austeritate vor duce la o incetinire a cresterii economice.

Comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn a cerut Belgiei sa includa in proiectul de buget pentru anul 2012 eforturi bugetare suplimentare de 1,2 - 2 miliarde de euro, se arata intr-o scrisoare trimisa ministrului de finante Steven Vanackere si publicata pe site-ul Tijs.

Comisia Europeana a respins proiectul de buget al Belgiei pentru 2012. Documentul prevedea o crestere economica de 0,8% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. O previziune considerata prea optimista de executivul european.

CE afirma ca, la o crestere economica de 0,8%, deficitul va atinge 3,25% din PIB.

"In acest caz, Belgia va incalca regulile europene, care prevad un deficit maxim de 3% pentru 2012", scrie cotidianul La Derniere Heure.

CE urmeaza sa se proununte in acest dosar miercuri si asteapta raspunsul Belgiei la sfarsitul acestei saptamani sau cel mai tarziu luni dimineata.

#europa criza, #europa austeritate, #belgia criza, #belgia austeritate, #salariu guvern , #Belgia