Belgia risca sa fie amendata de Comisia Europeana

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 13:32
1237 citiri
Belgia risca sa fie amendata de Comisia Europeana

Comisia Europeana ar putea amenda in ianuarie 2012 Belgia, cu 708 milioane de euro, daca niciun proiect de buget si de masuri anticriza nu va fi prezentat pana la mijlocul lunii decembrie, scrie vineri ziarul De Tijd.

Comisia Europeana a cerut joi coalitiei care negociaza formarea unui guvern in Belgia sa prezinte cat mai repede un proiect de buget pentru anul 2012.

O serie de reglementari europene privind disciplina bugetara va intra in vigoare in 13 decembrie. Una dintre aceste masuri prevede ca cresterea anuala a cheltuielilor unei tari nu trebuie sa depaseasca o rata prudenta de crestere a PIB-ului pe termen mediu, daca obiectivele bugetare pe termen mediu nu sunt atinse sau excesul nu e compensat prin masuri privind veniturile. Scopul acestei masuri este prevenirea ca veniturile neasteptate sa fie cheltuite in loc sa fie alocate reducerii datoriei.

Daca statul membru nu respecta acest principiu, Comisia poate impune masuri corective. Pentru statele din Zona euro, amenzile reprezinta un depozit cu dobanda in valoare de 0,2% din PIB.

Amenda intra in vigoare daca nu este respinsa de Consiliul European in termen de 10 zile. Consiliul poate reduce dimensiunea depozitului doar la propunerea Comisiei si la o cerinta justificata a statului membru vizat. Depozitul este returnat statului membru, cu dobanda aferenta, atunci cand Consiliul considera ca deviatia a fost corectata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Belgia proiect Buget, #Belgia amenda , #Belgia