Belgia si-a votat bugetul pe 2012, la o zi dupa ce si-a pierdut ratingul

Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 16:30
1561 citiri
Belgia si-a votat bugetul pe 2012, la o zi dupa ce si-a pierdut ratingul

Partidele politice belgiene au ajuns la un consens in vederea planului de reducere a deficitului bugetar al tarii, la o zi dupa ce agentia de rating Standard & Poor's a redus ratingul tarii de la AA+ la AA, cu perspective negative.

Primul ministru interimar al tarii, Yves Leterme a cerut sa se ajunga la o intelegere intre cele sase partide inainte de deschiderea pietelor de luni dimineata, relateaza Bloomberg.

"Bugetul respecta intelegerile dintre Belgia si Uniunea Europeana," au spus, intr-o declaratie comuna, reprezentantii partidelor. "Va reduce deficitul tarii cu 2,8 procente din PIB in 2012, pentru a ajunge la 0% in 2015."

Ratingul Belgiei a fost redus cu o treapta pana la AA de catre expertii Standard & Poor's care au sustinut ca pretul salvarii bancii Dexia, lipsa consensului politic si cresterea inceata nu vor ajuta la reducerea celui de-al cincilea cel mai mare deficit al zonei euro.

Consensul asupra bugetului vine la peste 500 de zile de cand Belgia a ramas fara un guvern ales.

Costul de imprumut al tarii a atins maximul ultimilor 11 ani dupa ce guvernul interimar a anuntat cumpararea bancii Dexia si garantarea creditelor afectate pe 10 ani.

Regele Belgiei, Albert II-lea a salutat consensul asupra bugetului pentru 2012 si a cerut formarea unui guvern cat mai rapid cu putinta.

#criza zona euro, #Belgia votat buget, #Belgia masuri economice, #Belgia retrogradare, #salvare Dexia , #Belgia