Olli Rehn cere Belgiei eforturi bugetare de 1-2 miliarde de euro

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 14:46
1274 citiri
Olli Rehn cere Belgiei eforturi bugetare de 1-2 miliarde de euro

Comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn cere Belgiei sa includa in proiectul de buget pentru anul 2012 eforturi bugetare suplimentare de 1,2 - 2 miliarde de euro, se arata intr-o scrisoare trimisa ministrului de finante Steven Vanackere si publicata pe site-ul Tijs.

Comisia Europeana a respins proiectul de buget al Belgiei pentru 2012. Documentul prevede o crestere economica de 0,8% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. O previziune considerata prea optimista de executivul european.

CE afirma ca, la o crestere economica de 0,8%, deficitul va atinge 3,25% din PIB.

"In acest caz, Belgia va incalca regulile europene, care prevad un deficit maxim de 3% pentru 2012", scrie cotidianul La Derniere Heure.

CE avertizeaza in special in legatura cu impactul supraevaluat al unor masuri precum cresterea impozitelor pe dobanzi si dividende sau scaderea cheltuielilor in sistemul medical si al luptei impotriva evaziunii fiscale.

In aceste conditii, "cea mai buna solutie ar fi ca guvernul belgian sa adopte in urmatoarele zile masuri structurale care sa se ridice la cel putin 0,3% - 0,5% din PIB", adica la 1,2 - 2 miliarde de euro, a afirmat Olli Rehn.

"Aceasta ne-ar permite sa conchidem pentru moment (...) ca Belgia a lansat eforturile fiscale necesare pentru a ajunge la un deficit de 3% din PIB in 2012", a adaugat el.

Daca nu sunt posibile masuri suplimentare in viitorul apropiat, o alta solutie ar fi stabilirea unei rezerve bugetare cu o valoare echivalenta, prin inghetarea, cel putin temporara, a unor cheltuieli bugetare complementare in bugetul pentru 2012, a sugerat comisarul.

CE urmeaza sa se proununte in acest dosar miercuri si asteapta raspunsul Belgiei la sfarsitul acestei saptamani sau cel mai tarziu luni dimineata.

#olli rehn, #Olli Rehn buget Belgia, #suplimentare buget Belgia, #deficit bugetar Belgia , #Belgia