Viitorul rege al Belgiei, "pe deplin constient" de noile sale responsabilitati

Joi, 04 Iulie 2013, ora 12:28
1788 citiri
Viitorul rege al Belgiei, "pe deplin constient" de noile sale responsabilitati

Printul Philippe, care ii va succeda pe 21 iulie regelui Albert la tronul Belgiei, a declarat joi, in timpul primei sale aparitii televizate dupa anuntul de abdicare al tatalui sau, ca este "pe deplin constient" de noile sale responsabilitati.

"Vreau sa aduc un omagiu regelui pentru domnia sa de 20 de ani. Sunt pe deplin constient de responsabilitatile care imi revin. Voi continua sa ma dedic cu toata fiinta mea", a spus printul intr-o scurta declaratie pentru presa in timpul unei calatorii la Anvers, consemneaza AFP.

Dar, printul in varsta de 53 de ani, parea stresat si nu a raspuns intrebarilor ziaristilor, carora doar le-a dat intalnire pe data de 21 iulie, Ziua nationala a Belgiei, ocazie aleasa de regele Albert pentru a-i preda stafeta.

La o zi dupa discursul regelui in fata natiunii, mass-media belgiana a consacrat joi dimineata spatii largi acestei schimbari si a analizat implicatiile ei politice.

"Abdicarea regelui Albert II marcheaza inceputul unei perioade de incertitudine politica" si "relanseaza dezbaterea asupra competentei fiului sau, dar si asupra monarhiei asa cum este ea in prezent", scrie cotidianul Le Soir pe prima pagina.

"Intrucat, din cauza starii de sanatate, nu se mai simtea capabil sa infrunte o noua mare criza politica, a luat o decizie in interesul tarii", considera ziarul La Libre Belgique, avertizand insa ca printul Philippe "va trebui sa convinga Flandra", regiunea unde sprijinul fata de monarhie este mult mai scazut decat in Valonia francofona.

"Viitorul rege Philippe il va lua ca model pe "regele-preot" Baudouin sau pe tatal sau zambitor, un om cu slabiciuni omenesti?", se intreaba cotidianul flamand De Morgen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#print mostenitor tron Belgia, #Phillipe rege Belgia, #abdicare rege Albert Belgia , #Belgia