Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Se pregateste lumea de razboi? Portavioanele, la moda printre armatele lumii

Se pregateste lumea de razboi? Portavioanele, la moda printre armatele lumii

La un pret de cateva miliarde de dolari si cu o tehnologie aparent depasita, portavioanele ar fi trebuit sa iasa din vederea armatelor lumii.

Si totusi, nivelul de productie a acestor nave a ajuns la cifre la fel de mari ca in al Doilea Razboi Mondial.

Cea mai noua generatie de portavioane folosita de Fortele Navale americane in acest moment a fost botezata Nimitz Class, dupa numele amiralului naval Chester Nimitz.


Portavionul Nimitz isi primeste energia de la un mic reactor nuclear si poate functiona 20 de ani fara re-alimentare.


Are o durata de viata de 50 de ani, poate primi la bord un echipaj de peste 5.000 de oameni si este foarte scump de intretinut, potrivit Business Insider.


Portavioanele alimentate cu energie nucleara au fost mult timp folosite numai de SUA, care are 11 astfel de nave in flota sa, insa potrivit Fox, tarile din toata lumea au inceput inarmarea cu portavioane.


Marea Britanie, Franta, Ruzia, Brazilia, India si China au dat tonul al achizitionarea de portavioane.


De altfel, transportatorul pe mare francez Charles de Gaulle a avut un rol cheie in campania din Libia.


"Toata ideea este sa iti afisezi puterea", afirma un amiral francez, dupa acest scurt conflict.Noile portavioane vor ajuta atat la ambitia acestor tari de a deveni super puteri militare, dar si la dominarea in propriile regiuni.


Statele Unite vor sa inlocuiasca Nimitz-urile cu o noua clasa de super-portavioane pana in 2015, fiind gata sa plateasca peste 9 miliarde de dolari pentru aceasta miscare.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 4171 ori