Shell si BASF: amenda de 490 mil euro pentru poluare

Duminica, 22 August 2010, ora 18:56
1631 citiri
Shell si BASF: amenda de 490 mil euro pentru poluare

Royal Dutch Shell si BASF au fost amendate de un tribunal din Brazilia cu 1,1 miliarde reali, echivalentul a 490 milioane euro, pentru poluarea solului si apelor, care ar fi cauzat probleme de sanatate locuitorilor, informeaza Mediafax.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, amenda a fost decisa de un tribunal din orasul Paulinia, aflat la 120 de kilometri nord de Sao Paolo. Cele doua companii contesta acuzatiile si sanctiunea si vor face recurs.

"Ne asteptam ca justitia braziliana sa stabileasca, la un nivel mai inalt, ca nu am fost reponsabili pentru presupusele consecinte legate de unele imbolnaviri si pentru celelalte acuzatii", a declarat duminica un purtator de cuvant al Shell.

BASF intentioneaza de asemenea sa conteste decizia la o curte de apel si sustine ca grupul Shell este responsabil pentru problemele care au aparut, a afirmat un reprezentant al gigantului german. Shell a construit fabrica din Paulinia in anii '70 si a vandut-o in 1995 producatorului de chimicale Cyanamid.

BASF a cumparat in 2000 fabrica si a produs pesticide acolo pentru numai doi ani inainte de a o inchide. Din 2008, unitatea de productie se afla din nou in proprietatea Shell.

Potrivit ziarului german, fosti angajati ai fabricii s-au imbolnavit de cancer, boli cardiovasculare sau alte afectiuni.

"Shell Brazilia regreta ca a avut loc contaminarea mediului inconjurator la fabrica de la Paulinia, care a fost detinuta de-a lungul timpului, separat, de Shell si BASF.

Suntem convinsi ca nu exista nicio legatura intre operatiunile noastre si problemele de sanatate ale populatiei", a afirmat reprezentantul Shell. 

#shell, #basf, #amenda, #poluare , #Brazilia