Fotbalul, un sport frumos, dar o afacere murdara: Cupa Mondiala de coruptie

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 11:30
3053 citiri
Fotbalul, un sport frumos, dar o afacere murdara: Cupa Mondiala de coruptie
Sursa foto: The Economist

Vrajitoriile lui Lionel Messi aduc bucurie spectatorilor. Dar adevarata frumusete a fotbalului sta in raspandirea sa foarte mare, de la est la vest si de la nord la sud. Fotbalul a profitat de pe urma globalizarii mai mult decat orice alt sport. Aproape jumatate din populatia lumii va urmari macar cateva meciuri din Cupa Mondiala din Brazilia, care va debuta pe 12 iunie.

Insa este foarte trist ca acest turneu este acoperit de nori mari ca si stadionul Maracana. Publicatia britanica Sunday Times a dezvaluit cum a reusit Qatarul sa obtina organizarea Cupei Mondiale din 2022, prin diferite plati secrete. De asemenea, un raport al FIFA arata ca si alte cateva meciuri au fost aranjate inainte de Cupa Mondiala din 2010. Bineinteles, nimeni nu a fost sanctionat, spun cei de la The Economist.

Situatia ridica intrebari. De ce s-a crezut ca desfasurarea unei Cupe Mondiale in plina vara, in lumea araba, a fost o idee buna? De ce fotbalul a ramas in urma altor sporturi, ca rugby, cricket si tenis, si nu foloseste tehnologia pentru a verifica deciziile arbitrilor? Si de ce cel mai iubit sport din lume este condus de o echipa de mediocritati, in special de Sepp Blatter, seful FIFA din 1998? In orice alta organizatie, scandalurile financiare care nu se mai termina ar fi dus la inlaturarea lui de multi ani.

Dar, mai mult decat atat, el pare total depasit; de la remarci sexiste despre femei, pana la a intrerupe un minut de reculegere in memoria lui Nelson Mandela dupa numai 11 secunde, acesta, in varsta de 78 de ani, este un dinozaur care a iesit din consiliile corporatiste din anii '70. Nu este imbucurator nici faptul ca o noua tentativa de a-l opri pe Dl. Blatter este condusa de Michel Platini, seful fotbalului european, un fost mare mijlocas, dar care a jucat un rol jalnic in desemnarea Qatarului.

Minciunile noastre sunt mai bune decat ale voastre

Multi fani ai fotbalului sunt indiferenti in fata acestor probleme. Ce conteaza pentru ei este frumusetea jocului, nu "costumele" obosite care il conduc. Si morala slabita a FIFA nu este chiar unica. Consiliul Olimpic International se confrunta cu un scandal similar celui ridicat de Qatar, respectiv selectarea organizatorului jocurilor olimpice de iarna din 2002 (pentru a carui rezolvara care a depus multe eforturi).

Seful Formulei 1, Bernie Ecclestone, este acuzat de mita in Germania, in timp ce o echipa americana de baschet are un nou proprietar, dupa ce fostul a fost suspendat pentru remarci rasiste. Cricketul, cel mai raspandit sport, dupa fotbal, a trebuit sa-si rezolve propriile scandaluri. Fotbalul american ar putea fi coplesit de cererile de despagubiri pentru vatamari.

Dar fanii fotbalului gresesc cand cred ca aceste probleme nu ii afecteaza cu nimic. In primul rand, coruptia si complacerea de la nivelul superior face mai grea lupta de pe teren. Tot mai multi bani sunt pariati pe fiecare meci - s-ar putea ajunge la un miliard de dolari la Cupa Mondiala. Sub presiunea externa pentru reforma, FIFA l-a angajat, recent, pe Mark Pieth, un "tar" al eticii. Dar cine va asculta prelegerile despre reforma venite de la o companie a carui imagine este Dl. Blatter?

In al doilea rand, coruptia nu se lasa fara victime; nu se termina nici cand o tara gazda este selectata. Pentru oficialii ascunsi, un eveniment major sportiv este o sansa de a fura din bugetul statului, de exemplu prin atribuirea unor contracte "grase" prietenilor. Turneele care ar trebui sa fie sarbatori nationale risca sa ajunga un festival al mitei.

Si, la final, este si o mare oportunitate. Fotbalul nu este asa de raspandit precum pare. Fotbalul nu a reusit sa cucereasa cele mai mari trei tari din lume: China, India si SUA. In SUA, soccerul (dupa cum este numit acolo fotbalul) este jucat, dar nu urmarit. In China si in India, se intampla exact opusul. Aceste doua tari nu vor participa la editia din acest an din Brazilia a Cupei Mondiale.

In apararea FIFA, reticenta celor trei tari provine din propria istorie si cultura, precum si de la alte sporturi foarte iubite acolo, cum este criketul in India. Iar fotbalul castiga teren cu greu: prima generatie de parinti care au crescut cu acest sport trebuie sa fie inlocuita de alta. Dar aceasta arata numai "nebunia" FIFA de a organiza o editie a cupei mondiale in Qatar si nu in America. Si FIFA va reusi cu greu sa recucereasca tinerii chinezi, care sunt foarte satui de coruptia si meciurile aranjate din fotbalul local.

O lume Seppless

Ar fi bine ca Dl. Blatter sa plece, insa aceasta nu va rezolva problema structurala a FIFA. Desi este o organizatie elvetiana non-profit, FIFA nu are niciun sef. Cei care ar putea fi, ca organizatiile nationale sau regionale, sunt dependende de banii FIFA. Barierele ridicate in acest mediu fac putin probabila aparitia unui rival, asa ca FIFA are monopol asupra fotbalului international. O astfel de enititate ar trebui reglementata, dar FIFA nu raspunde in fata niciunui guvern.

Cu toate aceste, pot fi facute multe. Elvetia ar putea cere retragerea statutului fiscal favorabil, sau putea cere sa faca mai multa curatenie in interior. Sponsorii ar trebui sa se gandeasca mai bine la folosirea tehnologiei pentru un mai bun arbitraj.

Cel mai greu este procesul de selectare a gazdei turneelor mondiale. Una ar fi selectarea unei singure tari, care sa organizeze turneul de acum incolo; dar echipa gazda ar avea un mare avantaj, iar turneul beneficiaza de "plimbarea" de acum.

O optiune rationala din punct de vedere economic este ca turneul sa fie organizat de tara care l-a castigat pe cel anterior, sau organizarea de catre o tara a turneelor pentru urmatorii opt ani sau organizarea de licitatii pentru desemnarea organizatorului. Acestea pot favoriza mai-marii fotbalului. Insa, acestia au deja stadionul, deci s-ar reduce cantitatea de resturi materiale aparute din constructii.

Din pacate, fanii fotbalului sunt nationalisti romantici, si nu economisti logici - asa ca propunerile facute de The Economist au mai putine sanse de a fi adoptate decat are Anglia de a castiga. Un mic pas spre normalitate ar fi organizarea succesiva pe diferite continente, din Europa in Africa, in Asia si in in cele doua Americi, ceea ce ar putea opri coruptia intercontinentala. Insa foarte putine dintre acestea se vor intampla, daca nu va fi schimbata conducerea de la Zurich.

#afaceri fotbal, #coruptie FIFA, #coruptie fotbal, #coruptie Cupa Mondiala , #Brazilia