Aderarea Bulgariei - o catastrofa energetica pentru Balcani dar un profit pentru Romania

Sambata, 25 Noiembrie 2006, ora 07:42
1065 citiri

Planificata inchidere pe 31 decembrie a doua reactoare de la Centrala atomo-electrica de la Kozlodui este asteptata cu neliniste in Balcani.Centrala, construita cu ajutorul fostei URSS, alimenteaza cu energie electrica intreaga zona a Balcanilor si inca nu s-a prevazut cu ce va fi inlocuita aceasta sursa de energie. Albania, Macedonia, Muntenegru si alte tari din regiune depind de importul de energie electrica ieftina si accesibila din Bulgaria, se subliniaza in raportul Retelei Balcanice a reportajelor ancheta, care a fost publicat recent pe site-ul EuroActiv.ro, reaminteste cnews.

Deputatii europeni din Ungaria si Slovenia au propus deja Comisiei Europene "sa amane temporar? inchiderea reactoarelor. Aceasta pozitie este impartasita si de Bulgaria, mai ales ca oprirea reactoarelor de la "Kozlodui" a devenit compromisul cel mai greu si cel mai dureros pe care aceasta tara a trebuit sa-l faca pentru a adera la UE.

In ultimii zece ani, Bulgaria a investit foarte mult in modernizarea si securitatea reactoarelor si, in opinia Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA), ele nu sunt cu nimic mai prejos in ceea ce priveste securitatea decat reactoarele tarilor din Europa de Vest. Reactoarele de la "Kozlodui" au devenit victimele unor puternice tendinte antinucleare din Europa la sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90 ale veacului trecut, ca si ale incapacitatii autoritatilor bulgare de a apara interesele nationale inca din etapa de inceput a negocierilor cu UE.

Dupa cum se arata in raportul citat, soarta centralei de la Kozlodui va fi aceeasi ca a celorlalte centrale atomo-electrice construite in perioada sovietica in tari care acum se reunesc in UE. Exemplu cel mai concludent este Lituania, care si-a inchis in anul 2004 centrala de Ignalinsk, in pofida pagubelor imense provocate propriei economii. Si Slovacia s-a lovit de aceleasi probleme. Dar cazul centralei bulgare de la Kozlodui este unic, subliniaza c-news.

Inchiderea celor doua reactoare va avea urmari importante nu numai in Bulgaria, dar si in celelalte state balcanice, care si asa se confrunta cu insuficienta energiei electrice. Una dintre ele este Albania, unde iarna trecuta a fost introdus un regim al alimentarii cu energie de 10 ore pe zi din 24. Dupa inchiderea reactoarelor 3 si 4 de la "Kozlodui" livrarile de energie electrica pentru Albania, Macedonia, Muntenegru si Kosovo vor scadea cu 40%.

Serbia, Croatia si Bulgaria se pot confrunta si ele cu o criza energetica. In plus , apar probleme cu livrarea de carbune din Ucraina si Rusia. In legatura cu acest lucru, ministrul bulgar al energeticii, Rumen Ovcearov, a subliniat in scrisoarea sa adresata comisarului european pentru energetica Andris Pielbags ca Bulgaria are greutati cu livrarile de carbune, ceea ce o obliga sa scada volumul exportului (de energie) inca inainte de finele anului 2006.

Din situatia creata in Balcani castiga doar Romania. In primele sase luni ale anului 2006, Bucurestiul a marit exportul de energie electrica cu 20% si spera ca anul viitor sa dea in exploatare inca un reactor la centrala atomo-electrica de la "Cernavoda". Astfel, Romania declara raspicat ca are de gand sa vizeze segmentul de piata care va ramane curand neacoperit.

Bloombiz, Rompres