Alstom a primit un contract de 700 milioane euro pentru o termocentrala bulgara

Marti, 26 Septembrie 2006, ora 06:24
1114 citiri

Compania franceza de inginerie Astom SA a anuntat, luni, ca a castigat un contract cu o valoare de peste 700 milioane euro din partea grupului energetic american AES Corp., grupul care se ocupa de constructia unei termocentrale de 670 de megawati in Bulgaria, inforemaza AP.Contractul se refera la furnizarea si asamblarea principalelor echipamente ale termocentralei pe baza de lignit Maritza East 1, localizata in apropiere de orasul Galabovo din sud-estul Bulgariei. Noile echipamente furnizate de Alstom vor indeplini cerintele de emisii incluse in directivele europene.

La mijlocul acestui an grupul energetic american AES Corp a demarat lucrarile de constructie la centrala termoelectrica Maritsa-Iztok, costurile urmand a se ridice la 1,4 miliarde de dolari. Prima unitate a noii centrale termoelectrice urmeaza sa intre in functiune peste aproximativ trei ani. Termocentrala de la Maritza va fi cel mai important proiect industrial derulat in ultimi 20 de ani in Bulgaria.

Noua termocentrala va fi alimentata timp de 15 ani cu lignitul asigurat de compania miniera bulgara Maritza East Mines. In plus, centrala are deja incheiat un acord de furnizare a energiei electrice pentru 15 ani cu compania nationala de electricitate din Bulgaria, Natsionalna Elektricheska Kompania (NEK).

In anul 2001, guvernul bulgar si AES au convenit un prim contract referitor la constructia unei centrale cu o capacitate de 670 megawati pe locul fostului complex energetic Maritsa-Iztok. Conform acordului initial, centrala trebuia sa fie terminata pana in 2007, insa proiectul a fost amanat din cauza lipsei de fonduri. Noua termocentrala este destinata sa compenseze inchiderea centralei nucleare de la Kozlodui, asa cum s-a convenit in acordurile de aderare la Uniunea Europeana semnate de Bulgaria. In prezent, Bulgaria este cel mai mare exportator de energie electrica din Balcani.

Rompres