Americanii isi trimit artileria grea in Bulgaria

Marti, 18 August 2015, ora 11:32
2524 citiri
Americanii isi trimit artileria grea in Bulgaria
Foto: Wikimedia

Un convoi de tehnica grea de lupta a armatei americane a ajuns in baza militara Bremerhaven din Germania, urmand sa se indrepte spre Bulgaria, dupa cum relateaza revista Marine Times.

Mai multe tancuri Abrams, trei piese de artilerie grea si sase vehicule blindate de recunoastere vor fi insotite de 160 de puscasi marini in misiunea din Bulgaria, anunta agentia Novinite.

Unitatea, care va fi amplasata in perimetrul bazei de pregatire de la Novo Selo, din sud-estul tarii, face parte din programul Black Sea Rotational Force, care prevede asigurarea unor trupe NATO pe teritoriul tarilor aliate din regiunea Marii Negre.

Locotenent colonelul John Sattely, directorul de logistica al fortelor NATO din Europa si Africa, sustine ca prezenta trupelor marinei americane in tarile aliate din bazinul Marii Negre a dus la o mai buna comunicare si un timp bun de raspuns intre trupele aliate.

"Din punctul de vedere al bulgarilor, arborarea drapelului american intr-o baza militara de pe teritoriul tarii lor este o dovada ca Statele Unite isi respecta angajamentul luat fata de aliatii din regiune", a completat si Luke Coffey, analist in cadrul Heritage Foundation din Washington.

In septembrie, fortele NATO din centrul si sud-estul Europei vor participa la exercitiul "Brave Warrior" care va testa mobilitatea trupelor intr-o actiune efectuata de-a lungul Dunarii.

Desi nu este destinata de a transmite semnale amenintatoare Rusiei, prezenta trupelor americane vrea sa demonstreze mobilitatea acestora si sa ofere un raspuns la ingrijorarea aliatilor din flancul estic al Europei, au precizat reprezentanti ai Pentagonului.

In luna iunie, un raport al Pentagonului privind amplasarea de tehnica militara de calibru greu in zona Marii Negre si a tarilor Baltice a starnit controverse in Bulgaria, guvernul de la Sofia transmitand mesaje confuze populatiei.

#trupe americane Europa, #convoi militar Bulgaria, #armament greu Bulgaria , #Bulgaria