Aproape 20% dintre bulgari traiesc sub limita saraciei

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 12:40
1137 citiri
Aproape 20% dintre bulgari traiesc sub limita saraciei

Aproape 20% dintre bulgari traiesc sub limita saraciei, iar un numar tot mai mare de cetateni apeleaza la credite pentru plata serviciilor esentiale, precum incalzire, electricitate sau contributii la asigurari sociale, potrivit unui sodaj efectuat de Academia de Stiinte din Bulgaria.

Sondajul, realizat de Institutul de Sociologie al Academiei bulgare de Stiinte pe un esantion de 1.000 de pesoane, releva ca numarul bulgarilor care traiesc sub limita saraciei este in crestere, potrivit publicatiei Dnevnik, informeaza Mediafax.

In plus, studiul evidentiaza ca tot mai multi cetateni recurg la credite pentru a plati datorii legate de serviciile esentiale, din cauza reducerii veniturilor. Pe primele locuri pe lista datoriilor se afla facturile la serviciile de incalzire, furnizarea de electricitate si apa curenta, impozite si contributii la asigurari sociale.

Majoritatea debitorilor bulgari au venituri de pana la 600 de leva (aproximativ 307 euro), iar cele mai multe credite au valori cuprinse intre 5.000 de leva (2.550 de euro) si 10.000 de leva (5.100 euro). Peste jumatate dintre cei chestionati au declarat ca venitul gospodariei s-a redus dupa ce au apelat la imprumuturi bancare. Cu toate acestea, numai 3% dintre datornici nu au reusit sa-si plateasca obligatile.

"Populatia a inceput sa simta loviturile problemelor economice inca din 2007, insa politicienii au constientizat criza numai dupa ce aceasta a afectat sectorul bancar", a explicat Duhomir Minev, unul din profesorii Academiei.

Acesta a subliniat necesitatea reevaluarii politicilor sociale din Bulgaria si revizuirea statisticilor oficiale.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#bulgari, #saracie, #credite, #plata serviciilor, #electricitate , #Bulgaria