BBC: Activisti conservatori ii cer premierului britanic sa mentina controalele la granita pentru romani si bulgari

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 15:19
1359 citiri
BBC: Activisti conservatori ii cer premierului britanic sa mentina controalele la granita pentru romani si bulgari

Un numar de 90 de activisti conservatori i-au cerut premierului britanic David Cameron sa nu ridice controalele la granita pentru imigrantii bulgari si romani, incepand de la 1 ianuarie 2014, relateaza luni BBC.

Intr-o scrisoare adresata premierului britanic, ei afirma ca David Cameron ar putea folosi o clauza din legislatia UE pentru a impiedica un "val distrugator si destabilizator de imigratie in masa". Clauza permite tarilor sa continue controalele la granita daca se confrunta cu "tulburari serioase pe piata muncii", se arata in scrisoare. Marea Britanie are nevoie "de spatiu si timp" pentru a reduce pe termen lung somajul in randul tinerilor.

Activistii sustin ca exista alternative pentru prelungirea restrictiilor pe piata muncii

"Nu suntem de acord cu ideea guvernului ca nu exista nici o posibilitate sau alternativa pentru prelungi moratoriul privind imigratia din Bulgaria si Romania", se arata in scrisoarea scrisa de presedintele Conservative Grassroots, Robert Woollard, si "sustinuta de presedinti locali ai asociatiei, fosti presedinti si alti militanti".

Potrivit scrisorii, "o clauza de salvgardare" prevazuta in tratatul de aderare la UE pentru cele doua tari "permite reimpunerea unor masuri restrictive temporare" in orice stat membru daca "au loc sau sunt prevazute perturbari grave pe piata muncii".

"Somajul pe termen lung in randul tinerilor din Marea Britanie - 21% - este al treilea cel mai mare in cadrul UE si in tarile OECD /Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica/", se arata in scrisoare.

Potrivit scrisorii, este logic pentru Marea Britanie "sa-ti exercite unilateral rezervele pe probleme de imigratie conform Tratatului de la Lisabona si sa extinda restrictiile initiale pana in 2018 pentru a permite economiei britanice sa aiba spatiul si timpul de a contracara tendinta de somaj in randul tinerilor".

"Trebuie sa fiti constienti de faptul ca aceasta este o pozitie politica ce nu poate fi sustinuta avand in vedere opozitia extinsa in randul populatiei britanice", se arata in scrisoare. "Este, de asemenea, o pozitie economica neconvingatoare avand in vedere presiunea uriasa exercitata deja asupra serviciilor publice intr-o perioada in care tara se confrunta cu provocari acute in planul economiei", se mentioneaza in documentul citat.

"Cum vor putea sustine autoritatile locale un noul val de imigranti si familii intregi fara un sprijin financiar suplimentar sau cresterea impozitelor locale? Problema fiscala este pur si simplu nejustificata, irationala si total incorecta si poate conduce la revolta sociala", se mai arata in scrisoare.

"Ca o problema urgenta va cerem sa convocati reuniune speciala a parlamentului si sa supuneti la vot amendamentul propus de Nigel Mills la Legea Imigratiei, cat mai curand", se arata in scrisoare.

Peste 60 de deputati au semnat amendamentul propus de liderul Partidului Independentei Marii Britanii (UKIP, anti-imigratie), Nigel Farage, pentru a extinde controalele la granite pana in 2018. Dar la inceputul acestei luni, liderul Camerei Comunelor, Andrew Lansley, a anuntat ca proiectul nu va fi dezbatut pana anul viitor - dupa ce expira controalele.

Problema imigratiei este in prezent in centrul dezbaterilor politice britanice, in special ca urmare a liberalizarii pietei muncii in UE, incepand de la 1 ianuarie, pentru lucratorii bulgari si romani. Londra a anuntat la sfarsitul lunii noiembrie o inasprire a conditiilor privind accesul imigrantilor la ajutoare sociale.

Nigel Farage a cerut mentinerea restrictiilor aplicate romanilor si bulgarilor, care nu pot sa exercite pana la 31 decembrie decat un numar limitat de meserii in UE. Premierul David Cameron si-a exprimat de asemenea intentia de a cere impunerea unor limite privind libera circulatie in UE, declansand nemultumirea Bruxelles-ului.

#restrictii romani si bulgari, #restrictii piata muncii, #activisti Marea Britanie , #Bulgaria