Bulgaria a inghetat proiectul centralei nucleare Belene

Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 09:50
1579 citiri
Bulgaria a inghetat proiectul centralei nucleare Belene

Bulgaria a inghetat proiectul de constructie a unei centrale nucleare la Belene din cauza temerilor legate de siguranta, in urma dezastrului de la centrala Fukushima din Japonia, au declarat, marti, oficiali citati de Reuters, preluat de Mediafax.

Oponentii proiectului sustin ca este prea costisitor si va adanci dependenta energetica a Bulgariei fata de Rusia.

Ecologistii sunt ingrijorati ca centrala va fi construita intr-o zona seismica.

Compania de stat NEK din Bulgaria si Atomstroyexport din Rusia, care a contractat construirea a doua reactoare la Belene, de 1.000 de megawati fiecare, au convenit amanarea proiectului pana la sfarsitul lui iunie, se arata intr-un comunicat al NEK.

Cele doua companii au semnat un memorandum de intelegere care blocheaza activitatile de constructie a centralei pe malul Dunarii, in apropiere de o zona seismica, si amana comandarea de noi echipamente pentru centrala.

"Companiile au decis sa efectueze o analiza detaliata a problemelor legate de siguranta", potrivit NEK.

Cele dou? companii au convenit in noiembrie s? inceap? lucr?rile de construc?ie pan? la sfar?itul lui martie, iar centrala s? devin? opera?ional? pan? in 2017.

Tot marti, NEK s-a angajat, fara consimtamantul guvernului, sa semneze, in termen de doua luni, un document angajant privind constructia Belene. Din acest motiv, directorul general al NEK, Krasimir Parvanov, a fost concediat, a anuntat Ministerul Energiei.


"Sustinem memorandumul de amanare a proiectului, dar Parvanov nu avea prerogativele sa se angajeze ca Bulgaria va semna un document angajant pentru centrala, in termen de doua luni. Ce se va intampla daca nu vom ajunge la un acord referitor la pret pana atunci?", a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

El a precizat ca inlaturarea lui Parvanov nu anuleaza documentele semnate, iar Bulgaria va incerca sa ajunga la un acord in termenul stabilit.

Potrivit unui sondaj recent, numai 24% dintre bulgari sunt de acord cu construirea noii centrale nucleare la Belene, comparativ cu 80% inaintea crizei din Japonia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fukushima, #japonia, #dezastru nuclear, #bulgaria, #centrala nucleara, #belene , #Bulgaria