Bulgaria ar putea adera la zona euro cel mai devreme in 2022

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 16:31
2004 citiri
Bulgaria ar putea adera la zona euro cel mai devreme in 2022
Foto: CC0 Creative Commons

Bulgaria ar putea adera la zona euro cel mai devreme in 2022, a declarat, marti, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, intr-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria.

In luna iulie a anului trecut, Bulgaria a depus cerere pentru a intra in ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro, informeaza BTA.

Valdis Dombrovskis a precizat ca, daca Bulgaria va face totul pentru a-si indeplini angajamentele, atunci va primi aprobarea pentru a adera la ERM II in vara acestui an.

"Daca analiza activelor din sistemul bancar bulgar se va incheia cu succes, Bulgaria va putea adera la ERM II la mijlocul acestui an. Apoi moneda euro va putea fi adoptata dupa cel putin trei ani. Primii doi ani sunt necesari pentru a indeplini criteriile de la Maastricht, iar al treilea pentru a evalua rezultatele indeplinite si lucrarile pregatitoare", a spus Valdis Dombrovskis.

Vicepresedintele Comisiei Europene a subliniat ca moneda euro are efect pozitiv, inclusiv prin reducerea ratelor dobanzilor, politici fiscale mai transparente si conditii de business mai predictibile.

Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara inregistreaza un surplus bugetar. Insa, faptul ca Produsul Intern Brut per capita in Bulgaria este la jumatate fata de media din UE, coruptia este raspandita, iar unele banci inregistreaza probleme s-au ridicat o serie de semne de intrebare cu privire la perspectiva aderarii Bulgariei la zona euro.

Mecanismul ERM-2 prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bulgaria aderare euro , #Bulgaria