Bulgaria, criticata de Parlamentul European in problema centralelor nucleare

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 16:15
1081 citiri
Bulgaria, criticata de Parlamentul European in problema centralelor nucleare

Bulgaria se numara printre statele europene criticate de Parlamentul European, pentru intarzierile, lipsa de coordonare si finantarea unor proiecte energetice irelevante in cadrul programelor de inchidere a unor centrale nucleare, conform NewsIn.

Bulgaria, Lituania si Slovacia primesc in prezent fonduri UE pentru scoaterea din functiune a trei centrale atomice vechi, se arata intr-un comunicat al PE.

Aceste programe trebuie imbunatatite pentru ca UE sa isi continue sustinerea, se arata in rezolutia ce evalueaza modul in care au fost folosite fondurile in perioada 2007-2013 si reprezinta aportul Parlamentului European la planurile de extindere a programelor dupa 2013.

Salutand progresele facute pana acum, europarlamentarii se declara, totusi, ingrijorati de intarzieri si lipsa generala de coordonare.

Ei cer Comisiei Europene sa infiinteze o echipa de coordonare care sa supervizeze planurile, programul si modul in care au fost utilizati pana acum banii, pentru a stabili daca este necesara continuarea rolului UE si pentru a decide responsabilitatile in cadrul programelor.

In rezolutia redactata de Marian-Jean Marinescu (PPE) si adoptata marti, europarlamentarii pun sub semnul intrebarii si proportia relativ mare de fonduri UE directionate catre proiecte energetice care nu sunt legate direct de cele trei centrale nucleare vizate.

Curtea Europeana de Conturi va pune la punct un raport special privind programul de scoatere din functiune, ce va fi dat publicitatii in toamna. Parlamentul cere Curtii sa precizeze daca fondurile au fost folosite corespunzator, daca procedurile privind licitatiile publice au fost respectate, daca banii cheltuiti au permis siguranta mai mare, daca OLAF a fost implicat si daca exista suficienta coordonare intre programe.

In proiectul de buget pe termen lung (2007-2013), ajutorul UE este estimat la 1367 de milioane de euro pentru centrala Ignalina (Lituania), 613 milioane de euro pentru Bohunice (Slovacia) si 868 de milioane de euro pentru Kozlodui (Bulgaria).

Aceste programe constau in masuri privind zonele in care se afla centrala (de exemplu tratarea deseurilor si decontaminare completa), energia (precum imbunatatirea furnizarii de energie si modernizarea infrastructurii) si consecintele sociale (reconversie profesionala).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, #parlamentul european, #centrala nucleara , #Bulgaria