Bulgaria impune noi restrictii la achizitionarea terenurilor agricole de catre straini

Vineri, 04 Aprilie 2014, ora 13:16
2501 citiri
Bulgaria impune noi restrictii la achizitionarea terenurilor agricole de catre straini

Parlamentul de la Sofia a trimis un nou semnal negativ catre investitorii straini prin introducerea unor restrictii menite sa faca mai dificila achizitionarea de terenuri agricole in Bulgaria de catre straini, inclusiv cei din UE, scrie vineri cotidianul Capital.

Potrivit unor amendamente la legea privind terenurile agricole adoptate joi de parlament, persoanele fizice si cele juridice care achizitioneaza terenuri agricole trebuie sa dovedeasca ca in ultimii cinci ani au avut resedinta in Bulgaria.

Proiectul initial depus de reprezentantii partidului socialist prevedea trei ani de resedinta, dar pana la urma socialistii, conservatorii si ultranationalistii au decis sa prelungeasca aceasta perioada la cinci ani. Singurul partid parlamentar care s-a opus acestei propuneri a fost miscarea liberala a etnicilor turci.

Cetin Kazak, din aceasta miscare, si-a avertizat colegii ca este foarte probabil ca aceste amendamente sa fie declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. Parlamentarii au mai decis sa interzica societatilor cu capital offshore sa achizitioneze terenuri agricole.

In ianuarie, Curtea Constitutionala de la Sofia a anulat decizia parlamentului bulgar de prelungire pana in 2020 a moratoriului cu privire la vanzarea de terenuri agricole catre straini.

Curtea a decis ca aceasta intra in contradictie cu Tratatul de aderare a Bulgariei la Uniunea Europeana (UE), care nu permite ca acest moratoriu sa fie prelungit mai mult de sapte ani dupa intrarea tarii in UE.

Parlamentul bulgar a votat in toamna anului 2013 extinderea pana in 2020 a interdictiei de vanzare a terenurilor agricole catre straini. Comisia Europeana a avertizat atunci ca aceasta reprezinta o incalcare a angajamentelor internationale ale Bulgariei si ca Sofia ar putea fi pasibila de sanctiuni financiare.

#achizitionare terenuri agricole, #terenuri agricole Bulgaria, #investitori straini , #Bulgaria