Bulgaria, in pragul unei noi crize politice: 50.000 de persoane au protestat vineri noapte

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 10:33
1397 citiri
Bulgaria, in pragul unei noi crize politice: 50.000 de persoane au protestat vineri noapte

Peste 10.000 de bulgari au iesit vineri seara, la Sofia, in ciuda ploii torentiale, pentru a protesta impotriva numirii la conducerea Agentiei de Securitate Nationala (DANS) a Bulgariei a controversatului deputat bulgar Delian Peevski, membru al partidului etnicilor turci (MDL).

Actiuni de protest au avut loc si in alte orase ale tarii si, potrivit unor estimari neoficiale, numarul total al manifestantilor s-a apropiat de 50.000. Un nou protest este programat pentru duminica si nu va fi o surpriza daca numarul protestatarilor se va apropia de cei 100.000 care au iesit in luna februarie si l-au determinat pe fostul premier Boiko Borisov sa demisioneze.

Nu este nici o surpriza ca protestele din iarna se reiau. Majoritatea expertilor avertizau ca motivele de nemultumire nu au disparut si ca protestele se pot repeta. Nimeni nu s-a asteptat insa ca acest lucru se va intampla vara. Toti credeau ca nemultumirea sociala va reizbucni o data cu frigul de toamna.

Potrivit ziarului Dnevnik, exista insa o diferenta foarte mare intre protestele din februarie si protestul de vineri. Daca la baza manifestatiilor din iarna au stat facturile la curent electric si, in general, motive sociale legate de nivelul scazut de trai, de data aceasta oamenii au iesit in strada pentru apararea unor valori ale democratiei.

Presedintele Plevneliev si-a retras increderea in guvern

Nominalizarea lui Peevski la sefia DANS a socat tara, scrie sambata ziarul Sega. Retelele sociale au explodat. Toate partidele de opozitie, parlamentare si neparlamentare si-au exprimat nemultumirea in termeni duri, iar presedintele Rosen Plevneliev a anuntat ca isi retrage increderea in guvern si, in acelasi timp, si-a anulat participarea la inaugurarea podului Calafat-Vidin, unde trebuia sa apara alaturi de premierul Plamen Oresarski.

Premierul, precum si liderul socialistilor Serghei Stanisev au aparat candidatura votata de parlament fara nici un fel de dezbateri, dar se pare ca nici membrii partidului socialist nu sunt prea fericiti.

Trei dintre deputatii din grupul parlamentar al socialistilor au refuzat sa participe la vot, iar apoi si-au exprimat public dezacordul. Altii au recunoscut ca premierul Oresarski i-a avertizat inainte de vot ca ori sprijina candidatura lui Peevski, ori cade guvernul pentru ca partidul etnicilor turci din care face parte candidatul respectiv isi va retrage sprijinul.

Gheorghi Kadiev, parlamentar socialist, a declarat ca a votat impotriva in cadrul dezbaterii din partid, iar in plenul parlamentului nu a participat la vot. Kadiev a spus ca nu exista nici o problema sa renunte la postul de parlamentar chiar de maine, dar in acest moment nu vede cum un asemenea demers ar contribui la imbunatatirea situatiei.

Deputatul Delian Peevski, in varsta de 32 de ani, este membru al partidului etnicilor turci (MDL). In ultimii ani, MDL incearca sa impuna etnici bulgari pe functii importante, incercand sa se elibereze de imaginea unui partid etnic. Peevski nu are deloc experienta in domeniul serviciilor secrete. Mama sa, Irena Krasteva, detine sase ziare, o televiziune si mai multe portaluri de internet, precum si cea mai mare companie de distributie a presei.

Unele ONG-uri suspecteaza o participare nedeclarata a acestui grup la alte organisme mass-media si avertizeaza asupra "unei concentrari mediatice" ilegale. In ciuda varstei sale, Peevski a fost deja ministru-adjunct in guvernul premierului Serghei Stanisev (2005-2009).

Peevski, implicat in scandaluri de coruptie inca din 2007

In anul 2007, pe fondul unui scandal de coruptie, Stanisev chiar l-a demis pe tanarul Peevski, ca sa-l numeasca din nou pe acest post cateva luni mai tarziu. Potrivit unor surse, Stanisev a fost supus unei presiuni masive din partea partenerului sau de guvernare, MLD. De notat ca, inainte de alegerile parlamentare, ziarele din grupul care apartine mamei lui Peevski, au fost foarte critice la adresa partidului conservator GERB, al lui Boiko Borisov.

Imediat dupa ce acest partid a castigat alegerile, politica grupului s-a intors cu 180 de grade, acesta devenind cel mai fidel grup al guvernului, desi in aceasta perioada Peevski a facut parte din opozitia parlamentara. Dragostea grupului mass-media fata de Boiko Borisov si partidul sau a durat un pic mai mult de trei ani, perioada in care acest partid detinea puterea. Dupa demisia lui Borisov in februarie, grupul Irenei Krasteva a devenit din nou foarte critic la adresa partidului GERB si un mare sustinator al socialistilor care au format un guvern impreuna cu MLD.

#proteste bulgaria, #criza politica Bulgaria, #Peevski servicii secrete Bulgaria, #trusturi presa Bulgaria , #Bulgaria