Bulgaria nu este inca independenta energetic fata de Rusia

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 23:33
1549 citiri
Bulgaria nu este inca independenta energetic fata de Rusia

Recenta obtinere de catre Sofia a unor preturi mai mici pentru gazul rusesc este importanta, dar nu elimina dependenta energetica fata de Rusia, a declarat ministrul bulgar al energiei, Traicio Traikov, reateaza Sofia News Agency, potrivit Newsin.

El a comentat pe tema negocierilor de sambata cu delegatia rusa condusa de ministrul energiei, Serghei Smatko, privitoare la livrarile de gaz catre Bulgaria si proiectul South Stream. Partile au ajuns la un acord pentru preturi mai mici la gaz si eliminarea intermediarilor si au semnat foaia de parcurs pentru South Stream.

"Ceea ce am negociat reprezinta inceputul, nu sfarsitul", a spus Traikov, precizand ca ami sunt multe de facut.

Rusia si Bulgaria trebuie sa negocieze detaliile exacte ale noilor contracte pentru livrarea gazului pana la 30 iunie 2011. A fost impus un termen, 10 august, pentru ca partea rusa sa trimita un prim proiect Bulgariei.

Traikov a spus ca negocierile de sambata au fost "normale si rationale", dar partile au nevoie de timp pentru a ajunge pe un teren comun.

Documentul pentru South Stream a fost semnat la Varna de ministrul bulgar al energiei, Traiccio Traikov, si de omologul sau din Rusia, Serghei Smatko.

De asemenea, primul ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost prezent la ceremonie. Compania mixta de proiect bulgaro-rusa va fi infiintata in februarie 2011.

Segmentul gazoductului South Stream din Bulgaria va costa 835 milioane dolari.

O cantitate de 17 miliarde metri cubi gaze, din totalul de 63 miliarde metri cubi de gaze, va fi transportata prin gazoductele existente pe teritoriul Bulgariei.

Restul cantitatii va trece prin conducte noi in directia est-vest.

Conductele vor fi construite ca parte a proiectului gazoductului South Stream, iar Bulgaria va avea 50% din dreptul de proprietate.

Negocierile privind preturile la gaze naturale rusesti livrate Bulgariei si despre viitoarea companie mixta a proiectului South Stream au inceput vineri. 

#bulgaria, #gaze, #rusia , #Bulgaria