Bulgaria nu va putea vinde certificatele de emisii poluante

Vineri, 14 Mai 2010, ora 00:15
1388 citiri
Bulgaria nu va putea vinde certificatele de emisii poluante

ONU va interzice Bulgariei sa tranzactioneze certificate de emisii de gaze cu efect de sera, din cauza deficientelor majore identificate in sistemul de evaluare a acestora, a anuntat ministrul Mediului, Nona Karadzhova, transmite Novinite, citat de Mediafax.

Karadzhova a precizat ca un raport al ONU privind Conventia Cadru pentru Schimbari Climatice a expus "deficiente majore" ale Sistemului National de Evaluare a Emisiilor cu Efect de Sera. Ea a atribuit partial problemele predecesorului sau, Dzhevdet Chakarov.

Proiectul deciziei ONU de interzicere a tranzactiilor Bulgariei cu certificate de emisii poluante ar putea fi confirmat pe 30 iunie, a aratat Karadzhova.

Bulgaria are dreptul sa solicite o noua acreditare pentru astfel de tranzactii cel mai devreme in septembrie si sa o primeasca in noiembrie, daca problemele semnalate vor fi remediate.

Guvernul bulgar a fost informat prima oara de posibilitatea pierderii acreditarii in septembrie 2009, dar Ministerul Mediului a decis sa nu faca informatia publica pana in primavara, in incercarea de a remedia problemele.

Anuntul privind pierderea acreditarii este facut la doua saptamani dupa ce Comisia Europeana a aprobat planul Bulgariei privind tranzactiile cu emisii poluante, care ar fi permis ca 132 de companii industriale sa obtina fonduri prin vanzari de cote.

Statul bulgar nu va putea sa tranzactioneze propriile cote, a precizat ministrul. Bulgaria detine certificate pentru circa 200 de milioane de tone de emisii de carbon, iar guvernul spera sa vanda certificate de 40 de milioane de leva (20 milioane euro) pana la sfarsitul acestui an. 

#bulgaria, #emisii, #poluante, #certificate, #gaze, #efect de sera , #Bulgaria