Bulgaria pregateste un gazoduct in valoare de 1,4 miliarde euro, pentru a prelua gazele rusesti livrate prin TurkStream

Joi, 28 Februarie 2019, ora 12:49
2225 citiri
Bulgaria pregateste un gazoduct in valoare de 1,4 miliarde euro, pentru a prelua gazele rusesti livrate prin TurkStream
Foto: CC0 Creative Commons

Compania Bulgartransgaz a anuntat joi ca a reluat licitatia pentru constructia unui gazoduct in valoare de 1,4 miliarde euro, o conducta care este asteptata sa transporte in principal gaze naturale rusesti de la granita Bulgariei cu Turcia pana la cea cu Serbia, transmite Reuters.

Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, a precizat ca asteapta oferte de la firmele interesate pana la data de 6 martie.

Aceasta licitatie a fost suspendata la inceputul acestei luni la solicitarea unei companii din Bulgaria, care intre timp s-a retras din cursa.

Miercuri, producatorul rus de tevi pentru industria de petrol si gaze TMK si-a manifestat interesul de a participa la licitatia pentru constructia acestui gazoduct cu o lungime de 484 de kilometri, in conditiile in care autoritatile de la Sofia vor sa isi asigure o conexiune cu gazoductul TurkStream promovat de Rusia.

Conducta TurkStream, construita in prezent intre Rusia si Turcia via Marea Neagra, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina in livrarile sale de gaze naturale spre Europa. Prima linie a conductei TurkStream, cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.

Bulgaria considera ca cea de-a doua linie a TurkStream, care va pleca din Turcia si va ajunge pana in Serbia, se potriveste cu planul sau de a pune la punct un hub regional de gaze naturale cu ramificatii pana in Europa Centrala.

Grupul rus Gazprom trebuie sa aleaga una din cele doua posibile rute pentru cea de a doua linie a TurkStream: prin Bulgaria sau Grecia. Pana acum gigantul rus nu a anuntat in mod oficial daca a selectat vreuna dintre cele doua rute.

Saptamana viitoare, premierul rus Dmitri Medvedev urmeaza sa viziteze Bulgaria, ocazie cu care va discuta si semna mai multe documente, inclusiv in domeniul energiei, a anuntat recent Guvernul de la Moscova fara a oferi alte detalii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct bulgaria, #gaze Rusia Bulgaria, #Bulgaria gazoduct TurkStream , #Bulgaria