Bulgaria renunta la doua proiecte finantate de Rusia din cauza SUA

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 17:49
1633 citiri
Bulgaria renunta la doua proiecte finantate de Rusia din cauza SUA

Bulgaria a renuntat la construirea centralei nucleare Belene si a oleoductului Burgas-Alexandroupolis, doua din cele trei proiecte majore energetice sponsorizate de Rusia, la presiunea SUA, a declarat un fost ministru bulgar al Economiei si Energiei, Rumen Ovcarov, citat de Novinite.

"Unii oameni nu au reusit sa inteleaga ca Bulgaria trebuie sa aiba propriile interese nationale, iar acestea nu ar trebui sa fie dictate de interesele straine", a afirmat Stanishev, ministru al Energiei in perioada 2005-2007.

Premierul Boiko Borisov a anuntat ca Bulgaria va ingheta proiectul de dezvoltare a celei de-a doua centrale nucleare, Belene, si renunta la construirea oleoductului Burgas-Alexandroupolis din cauza lipsei de garantii ca aceste proiecte vor fi profitabile.

Stanishev a descris hotararea premierului ca fiind o veste buna.

"S-a luat intr-un final o decizie, ceea ce este mult mai bine decat atitudinea de expectativa adoptata de guvern pana acum", a afirmat fostul ministru, avertizand, insa, ca Bulgaria va trebui sa plateasca doua miliarde de euro pentru ca a renuntat la Belene, aceeasi suma care ar fi putut fi investitita pentru finalizarea proiectului. 

Turcia va beneficia de retragerea Bulgariei din proiectele energetice rusesti, a mentionat el.

La randul lui, actualul ministru al Energiei, Traico Traikov, a declarat ca nu s-a luat vreo decizie oficiala privitor la Belene si Burgas-Alexandrupolis.

Totodata, compania ruseasca Transneft, partener in proiectul petrolier, a anuntat ca nu a fost informata oficial despre decizia Sofiei.

Bulgaria participa la dezvoltarea gazoductului rusesc South Stream, o conducta cu o lungime de circa 900 de kilometri care va trece pe sub Marea Neagra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, #rusia, #sua , #Bulgaria