Bulgaria-Rusia: Proces pentru centrala atomica Belene

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 14:03
1314 citiri
Bulgaria-Rusia: Proces pentru centrala atomica Belene

Compania nationala bulgara de electricitate a dat in judecata compania rusa Atomstroiexport pentru intarzierea platilor la centrala atomica Belene, a anuntat joi ministrul energiei de la Sofia, conform NewsIn.

Nu este clar deocamdata daca autoritatile bulgare au ales sa dea judecata societatea rusa la Geneva, asa cum intentionau initial, si nici ce suma cer.

La sfarsitul lunii iulie, compania nationala rusa Atomstroiexport a sesizat o curte de arbitraj privind societatea bulgara NEK, cerand 58 de milioane de euro, plati intarziate pentru lucrarile de constructie la doua reactoare nucleare.

La scurt timp dupa aceea, compania bulgara a anuntat ca vrea sa riposteze, cerand in instanta 61 de milioane de euro, pentru ca Atomstroiexport a intarziat cu plata pentru echipamente vechi pentru centrala, in valoare de circa 300 de milioane de euro.

Constructia centralei nucleare Belene, cu o capacitate de 1.000 de megawati, a inceput in 1984, dar a fost oprita in 1991, din cauza lipsei de fonduri si a protestelor organizatiilor ecologiste.

In 2004, Guvernul bulgar a decis sa reia constructia, iar NEK a semnat un contract cu Atomstroiexport in ianuarie 2008, potrivit caruia compania rusa va proiecta, construi si instala doua reactoare cu capacitatea de 1.000 de megawati la Belene.

In noiembrie 2010, premierul bulgar Boiko Borisov a spus ca tara nu mai poate aloca fonduri pentru Belene. El a dat asigurari ca va continua discutiile in acest dosar numai daca Rusia va investi fonduri suplimentare in proiect, adaugand ca lucrarile de constructie se ridica la circa sase miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centrala, #centrala atomica, #belene, #proces bulgaria belene, #Atomstroiexport, #energie atomica, #energie nucleara , #Bulgaria