"Bulgaria si Romania nu erau pregatite sa adere la UE"

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 11:23
1253 citiri
"Bulgaria si Romania nu erau pregatite sa adere la UE"

Bulgaria si Romania nu erau pregatite sa adere la UE, a declarat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, adaugand ca din aceasta experienta, Comisia Europeana a invatat sa nu mai stabileasca o data fixa de intregrare inainte de incheierea negocierilor, relateaza site-ul Novinite.com.

Rehn, care a fost desemnat pentru functia de comisar pentru Afaceri Economice si Monetare, a subliniat ca, la acea vreme, Comisia Europeana nu avea drept de veto in cadrul negocierilor de preaderare.

"Din acest motiv, in timpul presedintiei olandeze a Uniunii Europene de atunci, am propus mecanismul de control si clauza care ar fi amanat aderarea, daca era nevoie. Dar guvernele bulgar si roman au intreprins reforme serioase", a spus Rehn intr-un interviu acordat publicatiei belgiene La Libre Belgique.

Comisarul pentru Extindere a subliniat ca nu ar putea afirma ca toate procesele referitoare la aderarea celor doua erau in ordine, dar a adaugat ca situatia s-a ameliorat in 2007.

Potrivit lui Rehn, Comisia Europeana a invatat din experienta integrarii Bulgariei si Romaniei sa nu mai stabileasca o data fixa pentru integrarea vreunei tari, inaintea incheierii negocierilor de preaderare, si sa solicite criterii mai stricte in acest sens, asa cum este, in prezent, cazul Croatiei.

"Referitor la Turcia, nu putem deschide vreun capitol in cadrul negocierilor de preaderare, inainte de a ne asigura ca legile privind libertatea de exprimare au fost complet reformate. Calitatea este mult mai importanta decat viteza", a declarat comisarul european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, #romania, #ue, #olli, #rehn , #Bulgaria