Bulgaria si Turcia vor sa construiasca un gazoduct

Luni, 19 Martie 2012, ora 11:43
1121 citiri
Bulgaria si Turcia vor sa construiasca un gazoduct

Incheierea unui acord intre Bulgaria si Turcia pe tema realizarii unui gazoduct intre cele tari se afla pe agenda discutiilor din aceasta saptamana dintre premierii de la Sofia si Ankara, potrivit cotidianului turc Hurriyet.

Boyko Borisov, premierul bulgar, va efectua joi o vizita la Ankara, impreuna cu opt membri ai cabinetului sau.

Bulgaria intentioneaza sa reduca dependenta de gazele din Rusia, singura sa sursa de import in acest moment.

"Proiectul unei conducte de gaze intre Bulgaria si Turcia ar putea fi finantat de UE si are ca scop sa aduca in Bulgaria gaze din Azerbaidjan, stat cu care Bulgaria a semnat deja un acord preliminar in acest sens", scrie si agentia bulgara de stiri Novinite.

Sectorul energetic bulgar a fost zguduit saptamana trecuta de decizia premierului Borisov de a-l demite pe ministrul Economiei, Energiei si Turismului, Traicho Traikov. In locul lui a fost desemnat adjunctul sau, Delyan Dobrev.

Printre motivele premierului a fost si faptul ca Traikov ar fi intarziat proiectele de interconectare a sistemului bulgar de gaze cu tarile vecine.

Pana acum, Bulgaria si Turcia ar fi trebuit interconectate chiar de gazoductul Nabucco, insa consortiul care dezvolta acest proiect a renuntat la tronsonul de pe teritoriul Turciei, urmand ca Nabucco sa lege Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct Bulgaria Turcia, #gaze naturale rusia, #gaze naturale Bulgaria, #acord Bulgaria Turcia gaze , #Bulgaria