Bulgaria trebuie sa aleaga intre SUA si Rusia

Marti, 15 Iunie 2010, ora 16:35
1120 citiri
Bulgaria trebuie sa aleaga intre SUA si Rusia

Bulgaria trebuie sa aleaga intre Statele Unite si Rusia, in contextul in care "relatia speciala" dintre Sofia si Moscova cunoaste o transformare "permanenta", dupa renuntarea la doua proiecte de infrastructura importante finantate de Rusia, considera agentia de analiza STRATFOR, precizeaza Mediafax.

Declaratiile contradictorii ale premierului bulgar Boiko Borisov privind cele doua proiecte - construirea centralei nucleare Belene si a oleoductului Burgas-Alexandroupolis - aduc in discutie problema relatiilor diplomatice dintre Moscova si Sofia, mai ales in contextul unei apropieri tot mai pronuntate a Sofiei de Washington, comenteaza agentia de analiza STRATFOR.

La 11 iunie, Borisov a declarat ca Bulgaria "renunta" la proiectul de construire a oleoductului Burgas-Alexandroupolis si ca proiectul de construire a centralei nucleare de la Belene a fost suspendat.

Intr-o schimbare dramatica de discurs care a produs confuzie in Europa, Borisov si-a retras dupa cateva ore afirmatia privind proiectul Burgas-Alexandroupolis, spunand ca "Guvernul bulgar nu a luat o decizie finala" pe aceasta tema.

Desi nu exista motive de a pune la indoiala explicatiile Sofiei privind anularea celor proiecte de infrastructura, acestea intervin dupa ce Guvernul bulgar a anuntat la inceputul anului ca va primi elemente ale unui scut american antiracheta pe teritoriul sau.

De asemenea, directorul CIA, Leon Panetta, a efectuat recent o vizita de doua zile la Sofia, el avand intrevederi cu toti membrii Guvernului pe parcursul sederii sale, potrivit STRATFOR.

"Deocamdata, Romania si Turcia sunt aliati fermi ai Statelor Unite. De aceea ar fi destul de periculos ca Bulgaria sa flirteze cu Rusia. (...) Moscova nu pare sa isi asume angajamente pe termen lung sau sa se implice serios in vecinatatea Bulgariei. Din punctul de vedere al Sofiei, acest lucru inseamna ca o continuare a aliantei cu o Rusie care nu vrea sa investeasca mari sume de bani in Bulgaria si care nu vrea sa se intoarca in forta in Balcani este o idee periculoasa care ar izola-o intre rivalii sai traditionali, Romania si Turcia", comenteaza agentia.

Bulgaria are prin urmare un numar foarte limitat de optiuni.

Stat membru al NATO, Bulgaria este inconjurata de aliati fermi ai Statelor Unite.

Atitudinea Rusiei de de neasumare de angajamente in regiune obliga Sofia sa arate Washingtonului ca este un aliat la fel de important ca si rivalii sai din nord si sud.

Se pune intrebarea daca politica interna a Bulgariei va permite aceasta schimbare diplomatica.

Declaratiile contradictorii ale lui Boiko Borisov privind cele doua proiecte arata ca va fi nevoie de numeroase dezbateri la nivel national inainte ca Sofia sa opteze pentru Statele Unite sau Rusia. 

#bulgaria, #infrastrctura, #proiecte, #rfenuntare , #Bulgaria