"Bulgaria trebuie sa devina mai independenta in plan energetic"

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 09:43
960 citiri
"Bulgaria trebuie sa devina mai independenta in plan energetic"

Bulgaria trebuie sa devina mai independenta in plan energetic, a declarat ambasadorul american la Sofia, James Warlick, relateaza Sofia News Agency, citat de NewsIn.

El a spus ca America este dependenta de petrolul din Orientul Mijlociu, in timp ce Bulgaria se bazeaza pe gazul din Rusia.

"Deciziile luate in prezent de guvernul bulgar vor determina viitorul tarii pentru urmatoarele decenii", a declarat ambasadorul, subliniind ca securitatea energetica poate fi obtinuta prin transparenta si diversificarea surselor, ceea ce necesita investitii, diplomatie si stapanirea instrumentelor negocierii, precum si o viziune strategica.

Potrivit lui Warlick, proiectele ample din domeniul energetic ar trebui evaluate in baza beneficiilor lor economice si nu in baza unor aspecte politice sau in urma unor presiuni straine.

Potrivit ambasadorului, construirea gazoductului Nabucco si construirea legaturilor dintre reteaua bulgara de gaz si cele ale Greciei si Romaniei sunt cruciale, dar nu suficiente pentru securitatea energetica a Bulgariei, iar transparenta in sector este necesara pentru a se impiedica intelegerile secrete.

Warlick a spus clar ca viitoarea aderare a Bulgariei la zona euro si integrarea aprofundata a tarii in structurile UE sunt in interesul Statelor Unite.

Ambasadorul a mai pledat pentru intensificarea relatiilor economice dintre SUA si Bulgaria si a reamintit ca America este al saselea investitor ca importanta din Bulgaria. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, # independenta, # plan, # energetic , #Bulgaria