Bulgaria va aplica in noiembrie pentru intrarea in anticamera zonei euro

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 15:56
1191 citiri
Bulgaria va aplica in noiembrie pentru intrarea in anticamera zonei euro

Bulgaria va aplica in noiembrie pentru intrarea in anticamera zona euro, ERM-2, si va mentine nivelul actual al levei fixat la euro pana cand va intra in zona euro, a anuntat miercuri Simeon Djankov, cel care va ocupa, probabil, functia de ministru al finantelor in urmatorul guvern, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Djankov, economist in cadrul Bancii Mondiale, a declarat ca urmatorul guvern va implementa alte masuri pentru termperarea recesiunii si mentinerea stabilitatii fiscale.

"In mod cert Bulgaria va mentine nivelul actual al levei fixat la euro, pana la intrarea in zona euro", a declarat Djankov in cadrul unui interviu.

"Urmatorul guvern va accelera discutiile si, cel mai important, va aplica pentru intrarea in ERM-2, cel mai probabil in noiembrie", a mai spus oficialul.

Djankov ar urma sa devina ministru de finante in guvernul condus de partidul de centru-dreapta GERB, care a castigat alegerile parlamentare din 5 iulie.

Echipa economica a GERB, condusa Djankov, urmareste o revizuire bugetara rapida, pentru a evita un deficit, interzis in principiu de politica financiara urmata in Bulgaria.

Sistemul de austeritate implementat de Fondul Monetar International in 1997 leaga leva de euro si garanteaza stabilitatea macroeconomica.

Economistii averizeaza ca nivelul excesiv al cheltuielilor facute de guvernul socialist inainte de alegeri risca sa provoace primul deficit public, dupa ani de excedente, si sa intensifice presiunile asupra cursului valutar fixat la euro.

Economia Bulgariei, asemenea celor din alte state est-europene, a fost grav afectata de criza globala si a intrat in prima recesiune din ultimii 11 ani.

Investitorii au parasit pietele, exporturile au scazut, iar creditarea ieftina aproape a fost inghetata.

Bulgaria a avut o crestere economica anuala de aproximativ 6% in ultimii ani, dar acum se confrunta cu un deficit de cont curent mare si datorii straine, fiind unul dintre statele expuse crizei globale a creditelor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ERM-2, # Bulgaria, # recesiune, # investitori , #Bulgaria