Bulgaria va cere ajutorul vecinilor sai pentru redeschiderea Kozlodui

Vineri, 26 Ianuarie 2007, ora 03:05
974 citiri

Bulgaria va incerca sa obtina sprijinul vecinilor sai pentru a o ajuta sa redeschida cele doua unitati ale centralei nucleare de la Kozlodui pe care le-a inchis inainte de a adera la Uniunea Europeana, au declarat joi oficiali citati de Reuters.

La presiunea Bruxelles-ului, ingrijorata de aspectele legate de securitate, Bulgaria si-a inchis cele doua reactoare de fabricatie sovietica, de cate 440 de megawati fiecare, la 31 decembrie 2006, ca parte a angajamentelor de preaderare asumate.

Intre timp, si-a construit un plan de actiune pentru a incerca sa reporneasca unitatile, pentru a nu-si pierde pozitia de lider regional in domeniul exporturilor de energie.

Ministrul economiei si energiei Rumen Ovcearov a declarat ca inchiderea reactoarelor a provocat deja un deficit de electricitate in regiune.

"Trebuie sa convingem Comisia Europeana ca nu este o problema doar a Bulgariei, ci una internationala, ceea ce presupune eforturi diplomatice foarte serioase", a declarat oficialul bulgar. "Trebuie, de asemenea, sa reafirmam si sa confirmam ca reactoarele sunt sigure. Trebuie sa ne adresam tuturor institutiilor internationale", a spus ministrul.

El nu a specificat ce actiuni are in vedere Bulgaria, desi a spus ca va pregati si va prezenta cazul ministrilor economiei din UE.

Ovcearov si alti oficiali estimeaza ca pierderile financiare totale se ridica la 2,5 miliarde de euro. Bulgariei i s-au acordat 550 de milioane de euro pentru procesul de dezactivare a reactoarelor.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a spus ca nu exista dovezi clare ca reactoarele ar putea intruni standardele UE. "Este mai bine sa nu fie repornite, pentru ca ar da o impresie gresita investitorilor, dar si cetatenilor", a spus Piebalgs. El a recomandat Bulgariei sa se concentreze in schimb asupra prioritatilor UE vizand cresterea eficientei energetice si a folosirii surselor energetice regenerabile.

Bulgaria a anuntat ca, daca nu va reusi repornirea reactoarelor, va incerca sa obtina o suma mai mare, de un miliard de euro, drept compensatii de la Bruxelles.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)