Bulgaria va cere UE accelerarea proiectului Nabucco

Marti, 05 Octombrie 2010, ora 09:09
1267 citiri
Bulgaria va cere UE accelerarea proiectului Nabucco

Bulgaria si-a coordonat cu Turcia si Georgia pozitia privind Nabucco si va incerca sa obtina mai multa sustinere din partea UE pentru a accelera proiectul, a declarat premierul Boiko Borisov dupa ce s-a intalnit cu premierii turc si georgian, relateaza Sofia News Agency, transmite NewsIn.

Borisov si ministrul bulgar al economiei, energiei si turismului, Traicio Traikov, au discutat luni, la Sofia, si cu munistrul turc al energiei, Taner Yildiz.

Premierul bulgar si-a reiterat intentia ca gazoductul ce urmeaza sa lege retelele de gaz ale Bulgariei si Turciei sa fie primul tronson operational din Nabucco.

"Trebuie sa gasim bani pentru Nabucco. In prezent sunt alocati 200 de milioane de euro de catre CE pentru Nabucco, in baza planului UE privind energia.

Am purtat discutii cu comisarul european pentru energie Guenther Oettinger pentru a cere ca 60-65 de milioane de euro din acestia sa fie folositi pentru construirea unui conector intre Bulgaria si Turcia, care sa faca parte din Nabucco", a explicat Borisov dupa intalnirea cu premierul georgian Nikoloz Ghilauri.

El a subliniat ca ministrul bulgar de finante si cel al energiei vor depune eforturi pentru a include problema finantarii Nabucco pe agenda Consiliilor europene de Ministri din care fac parte.

"Ne-am coordonat pozitiile privind Nabucco cu Turcia si Georgia. Daca luam un imprumut pentru a construi gazoductul catre Turcia, inseamna sa adaugam sute de milioane de euro la deficitul nostru bugetar.

Ministrul de finante nu va permite niciodata acest lucru. Daca este adevarat ceea ce am auzit de la totii liderii statelor membre UE, ca Nabucco este o prioritate, vom cere UE fonduri special pentru acest lucru, astfel incat sa nu suferim pierderi", a precizat premierul bulgar.

Si ministrul turc al energiei a confirmat intentia tarii sale de a accelera constructia gazoductului catre Bulgaria si Nabucco.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, #ue, #nabucco , #Bulgaria