Bulgaria va inregistra pierderi de peste un miliard de euro, daca renunta la Belene

Sambata, 19 Iunie 2010, ora 13:34
1086 citiri
Bulgaria va inregistra pierderi de peste un miliard de euro, daca renunta la Belene

Pierderile pe care le va suferi Bulgaria, daca va decide sa renunte complet la proiectul de constructie a unui al doilea reactor la centrala nucleara Belene pot depasi un miliard de euro, a declarat o sursa apropiata dosarului, citata de Sofia News Agency si preluata de NewsIn.

Potrivit sursei, Bulgaria a investit pana in prezent 400 de milioane de euro in Belene si a semnat contracte de 700 de milioane de euro, iar tara va fi vizata de sanctiuni monetare, daca, in luna septembrie, Compania nationala de electricitate (NEK) nu va efectua platile pentru aceste contracte.

Potrivit expertului rus in energie, cea mai presanta problema pentru Bulgaria este sa gaseasca un investitor care sa finalizeze constructia centralei.

"Bulgaria a pastrat 51% din centrala de la Belene, dar criza economica a adus probleme in finante, iar cabinetul analizeaza in prezent ce sa faca cu actiunile sale.

 Rusia ar putea cumpara intre 20% si 80% din ele, dar nu o va face din motive politice", a adaugat sursa.

"Insa Rusia nu ar pierde nimic din inghetarea proiectului si putem transfera echipamentul nostru de la Belene catre alta centrala nucleara aflata in constructie", a spus expertul.

#bulgaria, # pierderi, # belene , #Bulgaria