Bulgarii ar putea trece la euro in 2012

Luni, 03 August 2009, ora 16:43
877 citiri
Bulgarii ar putea trece la euro in 2012

Bulgaria ar putea adopta moneda europeana in ultimul an al mandatului noului guvern, care expira in 2013, a declarat ministrul de finante, Simeon Djankov, intr-un interviu acordat cotidianului 24 Chasa, citat de Reuters.

Djankov, care este si premierul adjunct in cadrul noului cabinet de centru-dreapta GERB, a anuntat ca Bulgaria vrea sa aplice pentru intrarea in ERM-2, anticamera zonei euro, in noiembrie.

Economia Bulgariei va intruni toate criteriile oficiale aderarii la zona euro pana la sfarsitul anului, insa cel mai mare efort este de a evita adancirea deficitului bugetar la peste 3% din produsul intern brut (PIB), a precizat Djankov.

"Suntem in prezent la 2,2-2,5%. Daca deficitul depaseste 3,0%, vom amana aderarea la zona euro cu inca doi ani", a spus acesta.

"Avem posibilitatea de a introduce euro in ultimul an al mandatului", a adaugat Djankov.

Inflatia de peste 10% si un deficit de cont curent de peste 20% din PIB in ultimii ani, precum si imaginea de cel mai corupt stat al Uniunii Europene, au impiedicat pana acum Bulgaria sa intre in ERM-2.

Criza economica mondiala a afectat cererea interna si importurile, precum si deficitul extern, iar inflatia preturilor de consum a inceeput sa se tempereze.

Djankov a spus ca inflatia se va tempera la mai putin de 3,0% anual la sfarsitul lui 2009, de la nivelul de 3,7% inregistrat in iunie. Deficitul de cont curent al Bulgariei este estimat sa se reduca la circa 12% in acest an, potrivit analistilor.

Leva este legata de euro in cadrul unei grile valutare ce tine moneda bulgara la 1,9558 unitati/euro. Intrarea in ERM ar permite levei sa fluctueze cu un maxim de 15% in cadrul unui anumit culoar.

Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a inregistrat pentru prima data de la declansarea crizei economice mondiala o scadere a PIB-ului cu 3,5% fata de primul trimestru al anului 2008.

In trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,5%, in al treilea cu 6,8%, in al doilea cu 7,1%, iar in primul cu 7%. Djankov a spus recent ca economia Bulgariei se va comprima cu 6,3% in 2009.

#bulgarii, #zona, #euro, #moneda , #Bulgaria