CE a deblocat accesul Bulgariei la subventii de 2,6 miliarde de euro

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 14:46
935 citiri
CE a deblocat accesul Bulgariei la subventii de 2,6 miliarde de euro

Comisia Europeana a autorizat miercuri accesul Bulgariei la subventii de 2,6 miliarde de euro, dupa aprobarea unor fonduri de 1,4 miliarde de euro marti, a anuntat premierul bulgar Boiko Borisov, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Bruxelles-ul refuza accesul Bulgariei la sapte programe operationale in valoare totala de 6,4 miliarde de euro, aplicabile intre 2007 si 2013, din cauza lipsei unor controale adecvate asupra cheltuirii de fonduri europene de catre autoritatile bulgare.

Noile subventii deblocate vizeaza programele europene din domeniile competitivitatii si transporturilor.

Banii deblocati marti provin din programe de dezvoltare regionala si ajutor tehnic.

"In doua zile, am fost recompensati de CE prin deblocarea a patru programe", a subliniat Borisov.

Bulgaria mai asteapta aprobarea pentru programele operationale din sectorul mediului, resurselor umane si capacitatii administrative.

Duminica, o comisie parlamentara bulgara a spus ca tara risca sa piarda o mare parte a fondurilor sale europene, pentru ca de abia 1,3% din fondurile atribuite pentru perioada 2007-2013, de peste 15 miliarde de euro, au fost cheltuite.

In 2008, Bruxelles-ul a blocat 825 milioane de euro din fondurile europene destinate Bulgariei, dintre care 220 de milioane au fost pierdute definitiv, din cauza suspiciunilor de deturnare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, # bulgaria, # subventii, # euro , #Bulgaria