Comisia Europeana ancheteaza Holdingul Energetic bulgar

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 16:06
1208 citiri
Comisia Europeana ancheteaza Holdingul Energetic bulgar

Comisia Europeana a deschis o procedura formala pentru a stabili daca Holdingul energetic bulgar (BEH) si subsidiarele acestuia de distributie si, respectiv, de transport al gazului acestuia Bulgargaz si Bulgartransgaz impiedica accesul competitorilor la infrastructuri-cheie din Bulgaria, ceea ce ar insemna o incalcare a legislatiei antitrust a Uniunii Europene (UE).

Comisia este preocupata ca BEH si subsidiarele sale s-ar putea gasi in situatia de abuz de pozitie dominanta pe piata gazelor naturale din Bulgaria, ceea ce ar reprezenta incalcarea articolului 102 al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, se arata vineri, intr-un comunicat al executivului european.

CE este preocupata indeosebi de faptul ca aceste companii i-ar putea impiedica pe alti potentiali competitori sa aiba acces la reteaua bulgara de transport al gazelor si la facilitati de stocare, prin refuzarea explicita sau tacita a accesului unor parti terte.

Companiile mentionate ar putea, de asemenea, impiedica accesul competitorilor la principala conducta de import de gaz rezervand capacitati pe care nu le folosesc de fapt. Or, fara acces la acest element-cheie de infrastructura, nicio companie nu poate concura cu Bulgargaz pe piata bulgara a gazului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancheta Comisia Europeana Bulgaria, #Holdingul Energetic Bulgar monopol, #ancheta antitrust Bulgaria, #piata gaze Bulgaria , #Bulgaria