Comisia Europeana cere Bulgariei explicatii cu privire la gazoductul South Stream

Sambata, 29 Martie 2014, ora 17:00
1587 citiri
Comisia Europeana cere Bulgariei explicatii cu privire la gazoductul South Stream

Comisia Europeana /CE/ a cerut autoritatilor bulgare explicatii cu privire la un proiect de amendamente menite sa excluda gazoductul South Stream din raza de actiune a legislatiei europene, a informat sambata postul national de radio de la Sofia. O scrisoare oficiala in acest sens a fost transmisa la Sofia, potrivit sursei citate.

Comisia pentru energie din parlamentul bulgar a adoptat recent un proiect de amendamente care vor permite ca gazoductul South Stream sa fie tratat ca interconector intre sistemele de gaze ale Bulgariei si Rusiei. Astfel, conducta va fi exclusa din raza de actiune a celui de-al treilea pachet legislativ pentru energie al UE si nu va mai fi nevoie ca si alti furnizori sa primeasca acces la gazoduct.

In toamna anului 2013, Comisia Europeana a constatat ca acordurile semnate intre Rusia si mai multe tari membre ale Uniunii, printre care si Bulgaria, cu privire la construirea gazoductului incalca legislatia europeana pentru ca nu permit ca alti furnizori interesati, diferiti de Gazprom, sa aiba acces la conducta menita sa aduca gazele rusesti pana in centrul si sudul Europei, ocolind teritoriul Ucrainei.

CE precizeaza ca nu este vorba de lansarea unei proceduri de infringement deoarece proiectele de amendamente inca nu sunt adoptate de parlamentul bulgar, a mentionat postul de radio national de la Sofia.

#bulgaria gazoduct, #ce bulgaria , #Bulgaria