Comisia Europeana controleaza Romania si Bulgaria

Luni, 02 Aprilie 2007, ora 02:19
883 citiri

Comisia Europeana (CE) intentioneaza sa ia din nou sub lupa justitia si agricultura din Bulgaria si Romania. Potrivit unui purtator de cuvant al CE, grupuri de experti urmeaza sa verifice in luna aprilie progresele inregistrate de cele doua tari dupa aderarea lor la 1 ianuarie.

Daca problemele constatate de CE nu vor fi fost eliminate intre timp, este posibila activarea unor asa-numite clauze de salvgardare. Decizia va fi luata cel mai devreme in luna iunie.

O activare a clauzei de salvgardare in domeniul justitiei, de pilda, ar insemna ca sentintele date de judecatori romani sau bulgari nu vor fi recunoscute automat in celelalte tari membre UE. In privinta securitatii alimentelor de baza sunt deja in vigoare o serie de restrictii, numeroase abatoare si statii de prelucrare a laptelui din Bulgaria si Romania nu au voie sa-si prezinte marfa in celelalte state membre UE.

Dincolo de aceasta, este posibila si o amanare a acordarii unor subventii UE pentru tarani, in cazul in care cele doua tari nu au creat inca suficiente structuri administrative pentru acestea.

Cele doua noi state membre au remis CE de la Bruxelles un raport privind eforturile lor intreprinse in vederea solutionarii problemelor identificate de CE.

Rador