Criza bancara din Bulgaria, reteta la minut: Un strop de manipulare in masa peste fiertura anticipatelor

Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 16:00
2242 citiri
Criza bancara din Bulgaria, reteta la minut: Un strop de manipulare in masa peste fiertura anticipatelor
Sursa foto: Reuters

Intr-o tara care se confrunta cu coruptie la scara larga, cu o justitie slaba si un guvern instabil, sistemul bancar din Bulgaria a fost laudat de multe ori pentru stabilitatea institutiilor, lichiditate ridicata si riscul scazut. Doar ca in ultimele saptamani, acest sistem se confrunta cu unul dintre cele mai periculoase atacuri din ultimii 17 ani.

Banca centrala a Bulgariei a anuntat ca deponentii au inceput sa-si retraga banii de la First Investment Bank (FIB) si Corporate Commercial Bank (CCB), al treilea, respectiv al patrulea creditor din tara, dupa ce in ultimele doua saptamani s-a manifestat o "incercare deliberata si sistematica de a destabiliza sistemul bancar din Bulgaria". Potrivit autoritatilor, infractorii au incercat sa perturbe sistemul prin trimiterea de e-mail-uri si SMS-uri, indemnand oamenii sa-si retraga fondurile de la cateva dintre marile banci, conform The Economist.

Criza din sistemul bancar, inrautatita de instabilitatea politica

Criza din sistemul bancar a fost inrautatita de instabilitatea politica. Partidele din Bulgaria au fost de acord, de curand, sa organizeze alegeri anticipate, fiind asteptata demisia guvernului premierului Plamen Oresharski. Cabinetul lui Oresharski a fost la putere aproape un an si a fost afectat de protestele din strada care i-au cerut demisia si de controversatul gazoduct South Stream.

Atacul pare sa fi avut efect. Pe 27 iunie, deponentii au retras circa 400 de milioane de euro de la FIB in numai cateva ore. O saptamana mai devreme, banca centrala a preluat controlul asupra CCB dupa ce clientii acesteia s-au grabit sa-si retraga depunerile din cauza informatiilor aparute in presa despre unul dintre proprietari.

In timp ce CCB a ramas inchisa, iar autoritatile au inceput sa elaboreze un plan de salvare, FIB si-a reluat activitatea pe 30 iunie. Tot atunci, Comisia Europeana a aprobat o cerere a guvernului bulgar privind acordarea unei linii de credit de urgenta de 1,7 miliarde de euro bancilor locale.

"Sistemul bancar bulgar este foarte bine capitalizat si are un nivel al lichiditatii ridicat comparativ cu cel din alte state", a aratat Comisia Europeana. "Din motive de precautie, Bulgaria a luat masuri prin care va asigura cresterea lichiditatii si securitatea sistemului financiar". Actiunile bancilor bulgare au crescut mult luni, mai ales cele ale FIB, care s-au apreciat cu 24,6%. Clientii inca formeaza cozi la sucursalele FIB, insa acestea sunt mult mai mici decat cele de pe 27 iunie.

Conform economistului principal al Open Society Institute din Sofia, Georgi Angelov, motivele crizei nu sunt sistemice. "Sistemul bancar este stabil - lichiditatea este foarte ridicata si are una dintre cele mai bune rate de adecvare a capitalului din Europa, de circa 20%", a spus Angelov. El a aratat ca situatia din Bulgaria nu este similara cu cea din Cipru, unde bancile au fost falimentate, iar problemele din Bulgaria vin din afara sistemului bancar.

Ce mesaje au determinat bulgarii sa retraga banii din banci

Saptamana trecuta, clientii FIB au primit e-mail-uri anonime, SMS-uri si mesaje pe retelele de social media prin care erau avertizati asupra sigurantei depozitelor bancare. Bulgarii nu au amintiri placute despre criza financiara din 1996-1997, cand 14 banci au fost inchise in circa un an, asa ca au format cozi la sucursalele institutiei bancare. Dupa ce au retras circa 800 de milioane de leva (400 milioane de euro) in cateva ore, FIB si-a oprit activitatea in weekend.

Pe 29 iunie, agentia nationala de securitate a Bulgariei a anuntat ca a arestat sase persoane suspectate de implicarea in acest atac. Un e-mail trimis de unul dintre suspecti arata ca si alte banci, inclusiv banca italiana Unicredit, "sunt intr-o situatie foarte proasta si chiar si un mic procent de retrageri ar aduce aceste institutii in faliment. Depozitele cetatenilor vor fi sacrificate sau pierdute pentru a salva economia Bulgariei". Mesajul se incheia cu o propunere. "In legatura cu aceste probleme, avem o propunere atractiva care va poate proteja banii". Nu este clar cine a ordonat atacul asupra FIB. Autoritatile bulgare au inceput ancheta in acest caz.

Motivele retragerilor de la CCB sunt mult mai evidente. Pe 20 iunie, banca centrala a Bulgariei a pus CCB sub supraveghere si i-a suspendat activitatea dupa ce peste 20% dintre depozite au fost retrase intr-o saptamana, ceea ce a cauzat o criza de lichiditate. Motivul a fost scandalul public dintre omul de afaceri Tsvetan Vassilev, cel mai mare actionar al bancii, si Delyan Peevski, un controversat om de afaceri si membru al parlamentului din partea partidului minoritatii turce, DPS. Peevski, despre care se spune ca a construit imperiul media al familiei sale cu imprumuturi de la CCB, a sustinut in mai multe declaratii ca Vassilev intentiona sa-l asasineze. Vassilev a negat aceasta, insa l-a acuzat pe Peevski ca i-a trimis amenintari prin SMS.

CCB isi va relua activitatea pe 21 iulie, conform bancii centrale a Bulgariei, care a inceput cercetarea situatiei creditorilor si care a numit auditori independenti pentru identificarea problemele. Daca salvarea CCB nu va avea succes, Bulgaria are in plan nationalizarea sa. In ciuda acestor probleme bancare, Bulgaria a reusit sa vanda obligatiuni guvernamentale pe zece ani in valoare de 1,49 miliarde de euro, pe 26 iunie, atragand o cerere mare din parte investitorilor internationali, ceea ce a dublat totalul fondurilor atrase. Dobanda anuala de 2,95% a fost pentru Bulgaria "cea mai mica" atinsa vreodata intr-o licitatie, a precizat ministrul de finante.

#bulgaria banci, #probleme banci bulgaria , #Bulgaria