Deputat bulgar: Aderarea la Schengen, afectata de politica interna din unele state UE

Sambata, 17 Septembrie 2011, ora 15:03
1498 citiri
Deputat bulgar: Aderarea la Schengen, afectata de politica interna din unele state UE

Statele europene importante se joaca, din motive politice, cu aspiratiile Bulgariei si Romaniei de a adera la spatiul Schengen, a afirmat, sambata, Dobroslav Dimitrov, presedintele Comisiei pentru politica externa din Parlamentul bulgar. 

Guvernul olandez a decis, vineri, sa se opuna aderarii in 2011 a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, iar Germania, Suedia, Danemarca si Finlanda au puncte de vedere asemanatoare , potrivit Novinite.com, citat de Mediafax.

"Cred ca Bulgaria si Romania sunt obisnuite sa calmeze problemele interne care nu au nici o legatura cu situatia reala", a spus Dimitrov.

"Din pacate, in Europa occidentala se inregistreaza o intensificare a euroscepticismului, care impiedica acceptarea noilor membri intr-un mod mai primitor.

Nu cred ca este abordarea corecta si speram ca vor intelege ca, pana la urma, nu ajuta", a adaugat el. Dimitrov a criticat atitudinea acestor state fata de Bulgaria, apreciind ca, in unele domenii, tara sa are rezultate mai bune decat multe alte state membre UE. "Categoric, Bulgaria nu poate ramane acest cliseu despre care s-au obisnuit sa vorbeasca oamenii.

Deoarece in Europa exista probleme serioase cu care Bulgaria se descurca mai bine decat unii din vechii membri, cum sunt criza datoriilor sau disciplina financiara", a afirmat Dimitrov, membru al partidului de guvernamant GERB.

El a reamintit ca Parlamentul European a aprobat, cu trei luni in urma, un raport care confirma ca Bulgaria si Romania au indeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen.

Dimitrov s-a declarat insa optimist, afirmand ca "Bulgaria a facut progrese enorme".

"Acest lucru este recunoscut de toti partenerii nostri si toti vad ca ne indreptam in directia corecta. P

roblema este daca ei pot lua aceasta decizie fara sa aiba de suferit in plan politic acasa. Este o chestiune de principiu - daca vor exista standarde duble in UE.

Bulgaria a indeplinit criteriile si nu vom accepta o astfel de atitudine. Dar sa nu vorbim la trecut; sa asteptam intalnirea din 22 septembrie", a mai spus el.

Olanda a anuntat vineri ca se va opune chiar si aderarii partiale a Romaniei si Bulgariei la Schengen. "S-a decis in Guvern ca vom continua sa ne opunem intrarii Romaniei si Bulgariei", a declarat Elaine de Boer, purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei, Gerd Leers.

"Nu vom aproba nici macar intrarea partiala", a adaugat ea.

"Guvernul a spus ca nu vrea in nici o maniera ca (spatiul Schengen-n.r.) sa fie deschis si, prin urmare, nu vom aproba nici macar intrarea partiala" a Romaniei si Bulgariei, a subliniat ea. "In numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevazuta saptamana viitoare la Bruxelles", a spus de Boer. 

#aderare la schengen, # romania nu intra in schengen, # bulgaria schengen , #Bulgaria