Fara bovine din Bulgaria

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 12:46
1581 citiri
Fara bovine din Bulgaria

Mai multe transporturi de bovine cu o stare de sanatate incerta ce urmau sa intre in Romania din Bulgaria au fost oprite de ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), a anuntat autoritatea, conform NewsIn.

Astfel, mai multe transporturi de bovine din Ungaria, cu destinatia comerciala finala Turcia, au fost respinse de autoritatile turce, "probabil din considerente comerciale", la punctul de trecere a frontierei bulgaresc Kapitan Andreevo. Acest punct se afla in zona Haskovo, regiune care figureaza in Anexa II a Deciziei Comisiei Europene nr. 44/2011/CE privind restrictiile impuse Bulgariei datorita evolutiei febrei aftoase in zona invecinata granitei cu Turcia.

"Practic, Decizia CE 44/2011, prin prevederile art. 1 (3), stabileste ca nici un animal viu din speciile bovine, ovine, caprine si suine, precum si alte biongulate, nu trebuie expediat din, ori miscat prin zonele de pe teritoriul Bulgariei specificate in anexa I si anexa II ale Deciziei. Aceste restrictii impuse Bulgariei sunt mentinute, deocamdata, pana pe data de 30 iunie 2011", se arata in comunicat.

Avand in vedere Decizia Comisiei Europene, ANSVSA. nu a permis traversarea teritoriului Romaniei, pentru intoarcerea in Ungaria, de catre acele transporturi cu animale din specii susceptibile, al caror status de sanatate este incert datorita trecerii lor printr-o zona de restrictie, ca urmare a evolutiei febrei aftoase, impunand restrictii pentru acele transporturi la granita romaneasca.

ANSVSA face precizarea ca, "pana la data prezentului comunicat, sunt inregistrate si notificate in Bulgaria 11 focare de febra aftoasa".

"Romania respecta si va respecta cu strictete prevederile Comisiei Europene si in acest caz. Nu putem face nici o derogare de la legislatia europeana. Reamintesc faptul ca febra aftoasa produce o adevarata catastrofa economica si, de aceea, masurile stricte pe care le aplicam trebuie apreciate si in acest context. Totodata, subliniez ca Romania nu impiedica sub nici o forma comertul UE cu Turcia, trecerea pe teritoriul ei a animalelor dinspre statele membre catre Turcia fiind libera, insa in acest caz este vorba de animale care se intorc pe teritoriul UE dintr-o zona cu risc epidemiologic", a declarat presedintele ANSVSA, Radu Roatis-Chetan.

#ansvsa, #transporturi de bovine, #importuri bulgaria, #exporturi turcia , #Bulgaria