Fitch revizuieste perspectiva ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei si Lituaniei

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 19:40
1060 citiri
Fitch revizuieste perspectiva ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei si Lituaniei

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei si Lituaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala, de la pozitiva la stabila.

Aceasta revizuire a ratingurilor se datoreaza deteriorarii perspectivei economice si financiare a Europei, informeaza un comunicat de presa.

"Legaturile economice si financiare solide implica faptul ca statele din Europa Centrala si de Est sunt afectate negativ de revizuirea in scadere a perspectivelor de crestere economica si de problemele financiare cu care se confrunta zona euro", a declarat analistul Ed Parker.

In aceste conditii, Fitch estimeaza ca probabilitatea unei revizuiri in crestere in urmatoarele 12 luni a ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei si Lituaniei s-a diminuat iar perspectiva stabila semnifica mai bine riscurile cu care se confrunta aceste state.

Precedenta decizie Fitch de a acorda o perspectiva pozitiva acestor state a fost acordata intr-un mediu economic global mai adecvat si a reflectat imbunatatirea tendintelor, inclusiv revenirea la crestere economica, progrese in reducerea deficitului bugetar si a deficitului de cont curent precum si reforme in sistemul de pensii.

Mai mult, apreciaza Fitch, presiunile privind capitalul si finantarea cu care se confrunta bancile europene s-au intensificat si au sporit in ultimele luni riscurile pe plan mondial, ceea ce va afecta probabil intrarile de capital, cresterea creditarii si cererea interna in Europa Centrala si de Est.

Bancile mama din zona euro detin 87% din activele sectorului bancar din Cehia, desi subsidiarele locale nu sunt dependente de bancile mama pentru finantare. In Bulgaria, bancile mama din zona euro detin 62% din activele sectorului bancar. In Letonia si Lituania, bancile mama sunt predominant din Nordul Europei.

#Fitch rating, #Fitch rating Bulgaria, #rating Cehia , #Bulgaria