Fratia romano-bulgara: inca un pod si o hidrocentrala pe Dunare

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 10:31
2326 citiri
Fratia romano-bulgara: inca un pod si o hidrocentrala pe Dunare
Podul Calafat - Vidin leaga Romania si Bulgaria

Guvernele Romaniei si Bulgariei sustin obiectivele construirii unui al treilea pod si a unei hidrocentrale pe Dunare, intre cele doua tari, a anuntat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Oficialul a efectuat joi o vizita de lucru la Sofia in cadrul careia a avut intrevederi cu premierul bulgar Plamen Oresarski, cu Zinaida Zlatanova, viceprim-ministru al Bulgariei si ministru al justitiei si fondurilor europene, precum si cu Desislava Terzieva, ministrul bulgar al dezvoltarii regionale.

S-a discutat in mod serios despre constructia unei hidrocentrale pe Dunare, intre Romania si Bulgaria, iar primul ministru bulgar sustine acest obiectiv important pentru cele doua tari.

De asemenea, s-a adus in vorbit si de eventualitatea construirii unui al treilea pod, a mai adaugat Dragnea. El a precizat ca locatiile vor fi stabilite in perioada urmatoare si ca este important ca guvernul bulgar, precum si cel roman sustin aceste doua obiective. "Vor incepe intalnirile intre experti din cele doua ministere ale energiei. Din partea Romaniei, ministrul /Constantin/ Nita este avansat in legatura cu subiectul hidrocentralei. Primul-ministru bulgar a spus ca este foarte posibil ca locatia hidrocentralei sa fie cea veche stabilita in 1978, intre Nicopole si Belene din Bulgaria si, respectiv, Turnu Magurele si Seaca din Romania", a mentionat vicepremierul roman.

Potrivit acestuia, alt subiect discutat a fost domeniul fondurilor europene. "Sunt cateva masuri pe care noi le-am luat in Romania si le-am prezentat si partenerilor bulgari - masuri care au generat un grad de absorbtie foarte mare, am simplificat mult procedurile. Saptamana viitoare vom trimite in scris aceste proceduri', a spus el.

Dezvoltarea regionala s-a aflat de asemenea pe agenda discutiilor, partile convenind asupra necesitatii de a avea o colaborare foarte stransa si de a coordona politicile de dezvoltare regionala, tinand cont de proiectele comune. "Am discutat despre o abordare comuna si o corelare a obiectivelor in cadrul Strategii Europene a Dunarii. Este important ca in viitorul acord de parteneriat 2014-2020 Romania si Bulgaria sa aiba o abordare similara in ceea ce priveste finantarea proiectelor din cadrul Strategii Dunarii", a precizat Dragnea.

Totodata, viceprim-ministrul roman a prezentat interlocutorilor sai bulgari propunerea primului ministru Victor Ponta de a organiza o sedinta de guvern comuna intre Romania si Bulgaria, convenindu-se ca incepand de saptamana viitoare ministri din cele doua guverne sa faca demersuri pentru ca la aceasta sedinta de guvern sa se semneze o serie de acorduri si memorandumuri.

Evolutia relatiilor romano-bulgare

In ultimii ani schimburile intre Romania si Bulgaria au inregistrat o crestere foarte mare. Schimburile comerciale intre Romania si Bulgaria in anul 2012 au trecut de 3 miliarde de euro, iar pe primul trimestru al anului in curs au depasit un miliard de euro, a notat Liviu Dragnea, dar a adaugat ca exista un potential foarte mare inca nefolosit de colaborare in domeniul economic, in domeniul energiei, in domeniul agriculturii, in cel al turismului, precum si in ceea ce priveste fondurile europene.

Guvernul roman a propus miercuri realocarea a 13 milioane euro catre programul de cooperare transfrontaliera cu Bulgaria, iar Liviu Dragnea a prezentat membrilor guvernului bulgar abordarea Executivului de la Bucuresti in ceea ce priveste programul de cooperare transfrontaliera dintre Romania si Bulgaria.

"Le-am spus ca am suplimentat fondurile pentru urmatorul exercitiu de programare. Mi-au spus ca vor avea si ei aceeasi abordare pentru ca s-a dovedit ca acest program este foarte eficient. Noi ne gandim pentru urmatoarea perioada la un buget de 155 milioane de euro din partea Romaniei (bugetul total al programului in perioada 2007-2013 a fost de 256 milioane de euro - n.r.). Din tot ce este cooperare transfrontaliera in cazul Romaniei, pentru programul cu Bulgaria este alocat un procent de 34%. Intregul buget pentru toate tarile este de circa 450 de milioane de euro si 155 de milioane este alocat aici", a spus el.

Pe tema descentralizarii, Dragnea a mentionat ca i-a informat pe partenerii bulgari ca proiectul descentralizarii va fi prezentat vineri in cadrul USL. "Domnul prim-ministru bulgar Plamen Oresarski si doamna ministru al dezvoltarii regionale Desislava Terzieva mi-au spus ca au luat decizia de a incepe un proces de descentralizare. Le-am spus ca noi tocmai l-am finalizat ca proiect. Le-am urat succes si, daca au nevoie de un sfat sau daca le putem ajuta cu ceva, cu draga inima", a notat oficialul roman.

Rugat sa comenteze relatia cu Partidul National Liberal in privinta proiectului de descentralizare, Dragnea a spus: "Am avut doua intalniri cu o echipa condusa de domnul Klaus Iohannis si lucrurile au mers foarte bine in sensul ca am convenit care sunt domeniile pe care intentionam sa le descentralizam, atributiile, competentele si resursele financiare si maine vom prezenta acest proiect in cadrul USL.

A ramas in discutie ce facem cu ordinea publica, daca se descentralizeaza sau nu, dar nu exista riscul ca procesul sa fie blocat pentru ca se descentralizeaza sau nu ordinea publica", a asigurat el.

#pod Romania Bulgaria, #hidrocentrala Dunare, #relatii Romania Bulgaria , #Bulgaria