GDF Suez s-a retras din proiectul centralei nucleare bulgaresti de la Belene

Joi, 19 Februarie 2009, ora 09:56
1271 citiri
GDF Suez s-a retras din proiectul centralei nucleare bulgaresti de la Belene

Compania franceza de utilitati GDF Suez a decis sa se retraga din proiectul centralei nucleare bulgare de la Belene, preferand sa se axeze asupra altor proiecte nucleare, a declarat astazi purtatorul de cuvant al companiei, citat de Reuters.

Subsidiara belgiana Electrabel a grupului GDF Suez a purtat negocieri legate de intrarea in proiectul de 4 miliarde euro alaturi de compania germana RWE, care are o participatie de 49%. Bulgaria vrea sa construiasca o centrala nucleara de 2.000 de megawati, pentru a inlocui centrala cu tehnologie sovietica de la Kozlodui, inchiisa la presiunile UE. Noua centrala ar permite vecinului de la sud al Romaniei sa-si recastige pozitia de principal exportator in sud-estul Europei si va reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

"Am decis sa nu ne implicam in acest proiect. Ne stabilim prioritatile strategice in legatura cu diferitele proiecte in curs", a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al GDF Suez. GDF Suez incearca sa obtina o felie cat mai mare pe o piata a energiei nucleare in plina revenire si vrea sa participe la proiecte de reactoare nucleare franceze de generatia a doua sau chiar a treia si in cadrul unor proiecte din Romania, Marea Britanie si Abu Dhabi. RWE a confirmat ca nu a ajuns la un acord cu GDF Suez, dar a precizat ca va continua sa dezvolte proiectul in conformitate cu planurile actuale.

Insa surse avizate cu proiectul din Bulgaria au declarat ca actuala criza financiara mondiala si diminuarea lichiditatilor au ingreunat foarte mult obtinerea de finantare pentru proiect si ca este posibil ca data punerii in functiune a centralei nucleare sa fie intarziata fata de termenul stabilit in prezent, de 2013-2014. Grupul RWE admitea in decembrie ca actuala criza aduce provocari legate de obtinerea finantarii necesare pentru centrala, dar sustinea ca este optimist ca bancile vor finanta proiectul de la Belene. Bulgaria si-a pierdut pozitia de cel mai mare exportator de energie din Balcani, dupa inchiderea reactoarelor sovietice vechi de la centrala nucleara de la Kozlodui, ca o conditie a aderarii la Uniunea Europeana (UE) in ianuarie 2007. 

#proiect, # gaz, # companie , #Bulgaria