Marea Britanie isi va limita accesul fortei de munca din Bulgaria si Romania

Luni, 23 Octombrie 2006, ora 05:44
877 citiri

Marea Britanie planuieste sa renunte la politica sa a usilor deschise pentru forta de munca din Europa de est, prin restrictionarea afluxului de imigranti bulgari si romani cand cele doua tari se vor alatura Uniunii Europene, potrivit unor relatari aparute, duminica, in presa britanica, preluate de Reuters.

Marea Britanie a fost unul dintre cei trei membri ai UE, alaturi de Suedia si Irlanda, care au acordat acces nelimitat fortei de munca din celelalte opt tari din estul Europei atunci cand ele s-au alaturat blocului in 2004.

Guvernul a declarat, in luna august, ca peste 400.000 de muncitori din celelalte opt tari au venit in Marea Britanie, mult mai multi decat estimarile oficiale care erau intre 5.000 si 13.000 de noi imigranti anual.

Acest fapt a facut ca opozitia conservatoare si unii membri ai partidului de guvernamant laburist sa ceara primului ministru Tony Blair sa restrictioneze imigratia din Bulgaria si Romania atunci cand ele se vor alatura blocului in luna ianuarie.

The Observer afirma ca planurile ministrului de interne John Reid nu au fost inca clarificate, dar ca el intentioneaza sa anunte controale de limitare a timpului privind dreptul cetatenilor din Bulgaria si Romania de a munci in Marea Britanie.

Se asteapta ca el sa spuna ca Marea Britanie va lua un numar limitat de forta de munca necalificata din Bulgaria si Romania pentru munci ca culesul de fructe, dar ca nu va oferi un drept general la munca, afirma The Observer.

Sunday Times, la randul sau, scrie ca planurile lui Reid, care ar urma sa fie dezvaluite saptamana viitoare, ar impune romanilor si bulgarilor sa arate ca pot sa umple un gol specific de pe piata muncii, inainte de a putea lucra in Marea Britanie.

Aceasta actiune reflecta o determinare a ministrilor de a pune capat migratiei fortei de munca necalificate in Marea Britanie, afirma publicatia.

Inainte de noua politica a lui Reid, cercetatori privati guvernamentali au estimat ca intre 60.000 si 140.000 de bulgari si romani ar urma sa intre in Marea Britanie dupa intrarea celor doua tari in UE, afirma, la randul sau, The Sunday Times.

Ziarul adauga ca noua politica ar urma sa interzica unui numar de 'zeci de mii' de muncitori necalificati din cele doua tari sa munceasca in Marea Britanie.

Rompres