Moody's: PIB-ul Bulgariei va creste cu 1,2% in acest an

Joi, 04 Iulie 2013, ora 10:49
1354 citiri
Moody's: PIB-ul Bulgariei va creste cu 1,2% in acest an

Agentia de rating Moody's estimeaza ca in acest an economia bulgara va inregistra o crestere de 1,2% si de 2,4% in anul 2014.

Agentia se asteapta ca stabilizarea zonei euro spre sfarsitul anului va contribui la cresterea exporturilor companiilor bulgaresti, iar in acelasi timp vor creste si importurile, scrie joi cotidianul sofiot Capital.

Cu toate acestea, agentia apreciaza reorientarea companiilor bulgaresti spre piete din afara Uniunii Europene, diminuand astfel dependenta si posibilitatea de transfer al problemelor europene in Bulgaria.

Estimarile agentiei Moody's se apropie de cele ale Bancii Mondiale potrivit careia in acest an economia bulgara va creste cu 1%, in timp ce Comisia Europeana estimeaza o crestere de 0,9%.

Analistii de la Moody's comenteaza ca rata ridicata a somajului continua sa puna presiune pe gospodarii si pe consumul intern, iar companiile din constructii si industrie reactioneaza nu printr-o reducere a salariilor, ci prin disponibilizari.

Din cauza problemelor de pe piata muncii si a nevoii ca statul sa aloce fonduri de la buget pentru a-i ajuta pe someri, agentia se asteapta ca in anul 2014 deficitul bugetar sa ramana la nivelurile din anii 2012 si 2013 - 1,3% din PIB.

Moody's apreciaza pozitiv supravegherea sistemului bancar care, in opinia analistilor de la agentie, este una eficienta si ajuta ca bancile sa nu devina o povara pentru buget in situatia unei crize financiare globale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica Bulgaria, #PIB Bulgaria, #prognoza Moodys Bulgaria , #Bulgaria