O greva a minerilor bulgari ameninta exporturile de energie electrica

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:40
1130 citiri
O greva a minerilor bulgari ameninta exporturile de energie electrica

Greva minerilor bulgari de la cea mai mare intreprindere minierea de stat ar putea determina sistarea exportuilor de energie electrica din statul vecin, a declarat directorul operatorului sistemului electric al Bulgariei, Ivan Iotov.

In opinia sa, daca greva care a fost declansata duminica va continua peste doua saptamani, tara va trebui sa renunte la exportul de energie electirca care in prezent se ridica la intre 800 si 900 de megawati.

Expertul Atnas Tasev a declarat pentru agentia Focus ca in cazul in care greva va dura mult, pretul energiei electrice in Bulgaria ar putea sa creasca. Daca greva va fi lunga, vor fi doua optiuni: sa fie pornite unitatile de rezerva a termocentralei de la Varna care folosesc carbune scumpe de import, sau sa importam energie electrica, a spus Tasev. In ambele cazuri, pretul platit de consumatori va creste, a notat el.

Circa 80% dintre angajati societatii miniere si-au oprit activitatea pe un termen nelimitat, incepand cu ora 20.00, duminica. Protestatarii insista sa primeasca prime pentru ca in anul 2011 au depasit obiectivele de productie stabilite initial.

"Minerii merita sa fie recompensati pentru munca lor", a declarat recent la postul national de radio Damian Kiosev, lider sindical. El a spus ca obiectivele pentru anul 2011, care au fost de 27 milioane de tone de carbune, au fost depasite cu 6,9 milioane de tone.

Directorul executiv al complexului minier, Evgeni Stoikov, a subliniat in urma cu cateva zile ca minerii au primit toate salariile pentru anul 2011. In opinia lui, daca se ajunge la o greva generala, aceasta va provoca pierderi de 1,5 milioane de euro pe zi.

Minele din complexul Marita Iztok asigura carbune pentru trei centrale termoelectrice situate in zona. Centralele, care produc in jur de 30% din energia electrica in Bulgaria, au anuntat ca detin rezerve de combustibil pentru 15 - 20 de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export gaze Bulgaria, #Bulgaria gaze greva mineri companie de , #Bulgaria