Premierul bulgar Boiko Borisov a demisionat in urma protestelor de strada

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:16
1244 citiri
Premierul bulgar Boiko Borisov a demisionat in urma protestelor de strada
Foto: NBC News

Primul ministru bulgar Boiko Borisov a anuntat in Parlament demisia guvernului, in contextul protestelor sociale de amploare care au cuprins tara in ultimele zile. Cel mai probabil vor urma alegeri anticipate in luna aprilie.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul GERB, de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov si-a pierdut o mare parte din sustinatori si in prezent are sanse egale cu socialistii fostului premier Serghei Stanisev, transmite corespondentul special Agerpres.

Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de orase au participat, duminica, la cele mai ample actiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria.

Borisov a incercat sa reduca tensiunea sociala prin demiterea ministrului de finante Simeon Diankov. Demisia lui Diankov, care ocupa si functia de vicepremier, a fost prezentata luni, dar nici asta nu a oprit protestele. Marti, Parchetul din Bulgaria a anuntat ca va recomanda revocarea licentei societatii de distribuire a energiei electrice CEZ.

Cele mai importante proteste din 1996

Pentru prima data dupa iarna lui 1996, cand valul de proteste a dus la demisia guvernului socialistului Jan Videnov, artere rutiere si intersectii importante din intreaga tara au fost blocate, duminica, de protestatari nemultumiti fata de cresterea facturilor la energie electrica.

Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o saptamana pentru a le fi satisfacute revendicarile. Principala revendicare a protestatarilor a fost renationalizarea celor trei societati de distribuire a energiei electrice, detinute in prezent de companiile cehe CEZ si EnergoPro si cea austriaca EVN.

Protestele continua de mai bine de o saptamana, transformandu-se din actiuni sociale in manifestatii antiguvernamentale. In seara zilei de luni, cateva mii de protestatari au manifestat pe strazile marilor orase, cerand demisia premierului Boiko Borisov. La Sofia s-a ajuns la ciocniri intre multimea de manifestanti si politie, fiind ranite 11 persoane. Alte 11 au fost retinute de fortele de ordine.

Cine este Borisov

Nascut in anul 1959, in localitatea Bankia (vestul tarii), intr-o familie cu tatal politist si mama invatatoare, Borisov a lucrat in politie pana la caderea regimului comunist. In anul 1990, Borisov a parasit sistemul politiei pe motiv ca nu vrea sa renunte la calitatea de membru al Partidului Comunist Bulgar.

Un an mai tarziu, el a intemeiat o companie de securitate si a lucrat ca garda de corp a fostului dictator comunist Todor Jivkov si a fostului rege Simeon al II-lea. Gratie lui Simeon, Borisov intra in politca in 2011, fiind numit secretar de stat la Ministerul de Interne, in timpul guvernului condus de fostul monarh.

In aceeasi perioada, detinatorul centurii negre la karate si fost antrenor al lotului national la acest sport isi castiga popularitatea printr-un comportament direct si un limbaj de cartier, fiind insa acuzat des de populism. In 2005, la scurt timp dupa instalarea executivului condus de Serghei Stanisev, Borisov si-a dat demisia de la

Ministerul de Interne, iar in toamna aceluiasi an a fost ales primar al capitalei bulgare, Sofia. Un an mai tarziu a intemeiat partidul Cetatenii pentru o Dezvoltare Europeana a Bulgariei (GERB), care are un program de dreapta, in pofida trecutul comunist al liderului sau.

#demisie guvern Bulgaria, #proteste bulgaria, #alegeri anticipate Bulgaria , #Bulgaria