Procurorii bulgari au declansat urmarirea penala pentru 'baietii destepti' de la Sofia

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 18:10
1575 citiri
Procurorii bulgari au declansat urmarirea penala pentru 'baietii destepti' de la Sofia

Parchetul bulgar a lansat cinci proceduri de urmarire penala pentru fapte in domeniul energiei, a anuntat miercuri Borislav Stefanov, procuror-sef adjunct al Bulgariei.

In luna februarie, procurorii au demarat o ancheta de amploare in sector dupa ce zeci de mii de bulgari au iesit in strazi pentru a-si exprima nemultumirea fata de facturile prea mari la energie electrica.

Parchetul a constatat deficiente majore in activitatea Comisiei de stat pentru regulamentare in domeniul energiei si apei. Potrivit anchetatorilor, in ultimii ani comisia nu a reusit sa impuna un control asupra societatilor private de distribuire a energiei electrice, multumindu-se numai sa urmareasca ceea ce se intampla fara sa aiba nici un cuvant de spus.

Una dintre proceduri este demarata deoarece desi statul a avut o cota parte minoritara in societatea de distribuire electrica CEZ - Bulgaria, Ministerul Economiei si Energiei nu a facut ceea ce trebuia pentru ca statul sa primeasca partea din profitul anual al societatii care i se cuvine.

Mihail Andonov, director executiv al Companiei Electrice Nationale, este acuzat ca in anii 2011-2012 ar fi incheiat contracte care nu au respectat procedurile legale. Parchetul investigheaza si unele achizitii publice organizate de societatea CEZ -Bulgaria. Din cauza neregulilor constate la procedurile de achizitii publice organizate de CEZ, Bulgaria a anuntat deja ca va anula licenta acestei societati de distributie a energiei electrice care detine monopolul in vestul Bulgariei.

In replica, compania ceha a difuzat miercuri un comunicat de presa in care se afirma ca CEZ - Bulgaria a respectat toate prevederile legislatiei bulgare si europene. Ca intotdeauna pana acum, grupul CEZ - Bulgaria va colabora cu anchetatorii pentru aflarea adevarului si a se dovedi ca CEZ este un investitor european serios, a carui activitate este transparenta si ca este un bun partener al societatii si institutiilor, se mai afirma in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#urmarire penala CEZ Bulgaria, #urmarire penala energie Bulgaria, #ancheta energie Bulgaria , #Bulgaria