"Proiectul Nabucco va fi accelerat"

Luni, 15 Martie 2010, ora 10:36
1108 citiri
"Proiectul Nabucco va fi accelerat"

Implementarea proiectului Nabucco va fi accelerata, in conditiile in care UE da dovada de o dorinta puternica sa faca acest lucru, a declarat Dimitar Abadjiev, care a fost numit reprezentant al Bulgariei in consortiul international pentru gazoduct, relateaza Focus News, citat de NewsIn.

El a afirmat ca cei 200 de milioane de euro alocati de Comisia Europeana pentru Nabucco sunt o dovada ca dorinta UE de a realiza acest proiect de importanta strategica pentru Europa.

Abadjiev a comentat ca proiectul a intrat intr-un cerc vicios, in conditiile in care tarile din regiunea caspica au refuzat sa semneze contracte pentru furnizarea de gaz, iar participantii la proiect nu vor sa accelereze constructia inainte de asigurarea livrarilor.

Totusi, pregatirile pentru realizarea proiectului vor fi accelerate, in conditiile in care conditiile sunt adecvate, din cauza amanarii proiectului South Stream, afirma Abadjiev.

Din punctul sau de vedere, Moscova probabil ca va amana implementarea South Stream, deoarece victoria prorusului Viktor Ianukovici la alegerile prezidentiale din Ucraina reduce la minim riscurile tranzitului prin aceasta fosta republica sovietica.

Abadjiev considera ca unirea Nabucco si South Stream este posibila.

El a comentat ca toate propunerile care ar putea accelera proiectul ar trebui luate in considerare.

Insa un alt expert bulgar pe probleme de securitate energetica, Nina Diulgherova, considera ca unirea celor doua proiecte este putin probabila, deoarece scopul Nabucco este independenta energetica a UE fata de Rusia. 

#bulgaria, #nabucco, #proiect, #ue , #Bulgaria